ΑΘΗΝΑ
22:41
|
01.05.2024
Επίσημη πρόταση του πρώην προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πρόκειται να κάνει το Εργατικό Κόμμα της Βραζιλίας για τις επικείμενες εκλογές τον Οκτώβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα προταθεί επίσημα από το Εργατικό Κόμμα της Βραζιλίας (PT) την Πέμπτη για να θέσει υποψηφιότητα στις 2 Οκτωβρίου εναντίον του ακροδεξιού νυν προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου στις πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία εδώ και δεκαετίες.

Με διψήφιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, μια νίκη του Λούλα θα αντιπροσώπευε μια εκπληκτική επιστροφή από τον πρώην συνδικαλιστή ηγέτη. Ο Λούλα, ο οποίος ηγήθηκε της Βραζιλίας για δύο θητείες από το 2003 έως το 2010, πέρασε 580 ημέρες στη φυλακή για καταδίκες για διαφθορά που αργότερα ακυρώθηκαν.

Ο 76χρονος αριστερός δεν θα παραστεί στο συνέδριο του κόμματός του σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης του Σάο Πάολο, όπου έξι άλλα κόμματα του συνασπισμού θα υποστηρίξουν επίσης την έκτη προεδρική του υποψηφιότητα.

Ενάντια στη συμβουλή των στενότερων βοηθών του, ο Λούλα αποφάσισε να ακολουθήσει το μονοπάτι της εκστρατείας και βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Περναμπούκο, στη φτωχή βορειοανατολική Βραζιλία.

«Είπε ότι είναι αρκετή η εσωκομματική συζήτηση, ήρθε η ώρα να βγούμε στους δρόμους και να μιλήσουμε με τους ψηφοφόρους», δήλωσε ένας βοηθός του Λούλα.

Κάνοντας εκστρατεία για τα επιτεύγματά του στη μείωση της φτώχειας σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης που τροφοδοτείται από την παγκόσμια έκρηξη των εμπορευμάτων, ο Λούλα κατακρίνει τον Μπολσονάρου για την επιστροφή της πείνας στους φτωχούς της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19.

Για να προσελκύσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους που είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση του Μπολσονάρου και να αμβλύνει την αριστερή του εικόνα, ο Λούλα επέλεξε ως υποψήφιό του τον πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάολο, Τζέραλντο Άλκμιν, έναν κεντρώο σεβαστό από τους επιχειρηματικούς τομείς.

Εμφανώς απόντες ήταν εκείνοι οι πρώην αξιωματούχοι του PT που τον βοήθησαν να κερδίσει την πρώτη του επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία το 2002, όπως ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του Χοσέ Ντιρσέου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αντόνιο Παλότσι. Και οι δύο άνδρες πέρασαν χρόνο στη φυλακή για κατηγορίες διαφθοράς.

Ο Λούλα δεσμεύεται ότι θα αυξήσει τον ρόλο του κράτους στην οικονομία και θα αυξήσει την κοινωνική ευημερία, διατηρώντας παράλληλα μια ελεύθερη αγορά. Μεταξύ των κύριων συμβούλων του είναι ένας νεαρός οικονομολόγος, ο Γκαμπριέλ Γκαλιπόλο, πρώην διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Banco Fator και διευθύνων σύμβουλος της Galipolo Consultancy.

Μετά από τις δημοσκοπήσεις, ο Μπολσονάρου έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ότι είναι ευάλωτο σε νοθεία, κάτι που έχει εγείρει φόβους ότι θα αρνηθεί να παραδεχτεί την ήττα τον Οκτώβριο.

«Προσπαθεί να σπείρει σύγχυση διαδίδοντας αμφιβολίες για τις εκλογικές μηχανές, αλλά κατά βάθος αυτό που δεν θέλει είναι να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας», είπε ο Λούλα την Τετάρτη. «Δεν θέλει να ψηφίσετε», πρόσθεσε ο υποψήφιος της αριστεράς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα