ΑΘΗΝΑ
19:55
|
27.03.2023
Φωτορεπορτάζ του Βασίλη Καραφυλλίδη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκληρή «μάχη» με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στο δάσος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμμης στον Έβρο η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Με τις επίγειες δυνάμεις να ενισχύονται συνέχεια από τους νομούς της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας και τα εναέρια μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα να αυξάνονται, οι πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν την φωτιά πριν πέσει ξανά το σκοτάδι.

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την ώρα η πυρκαγιά, ο εκτελών καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος εξηγεί πως η πυρκαγιά, που ξεκίνησε την καταστροφική πορεία της ανατολικά πάνω από το φράγμα της Λύρας, κινείται πλέον δυτικά και εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου το ανάγλυφο παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες.

Η συγκεκριμένη γεωμορφολογία καθιστά απαγορευτική για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις την προσέγγιση του πύρινου μετώπου και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια δημιουργίας και διεύρυνσης των αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την ανάσχεση της πορείας της πυρκαγιάς.

Το δάσος της Δαδιάς είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση. Αποτελεί μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Το πύρινο μέτωπο έχει φθάσει τα 10 χιλιόμετρα μέσα στον Μεγάλο Πυρήνα της Δαδιάς και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Για κάθε ενδεχόμενο λεωφορεία βρίσκονται στο χωριό που προς το παρόν δεν απειλείται για να μεταφέρουν κατοίκους που ίσως νιώσουν δυσφορία από τους καπνούς που έρχονται σε αυτό.

Την μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκαλείται από την φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, κατέγραψε με την κάμερα του ο φωτογράφος Βασίλης Καραφυλλίδης στο παρακάτω φωτορεπορτάζ:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό σφοδρή πίεση ο Νετανιάχου (upd)

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφθασε το απόγευμα στην Κνέσετ, στο φόντο μαζικών κινητοποιήσεων και πρωτοφανούς γενικής απεργίας, μετά από μια νύχτα οργής.
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νέος εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας

Το ένα πιάνεις, τ’ άλλο σου φεύγει: Εγγενείς αντιφάσεις

Ισραήλ: Αναστέλλεται η διαδικασία έγκρισης του πολύκροτου νομοσχεδίου (upd)

Αύριο, Τρίτη, η ημερίδα του mέta για τη νεολαία στο Πάντειο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα