ΑΘΗΝΑ
22:40
|
03.05.2024
«Εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέξουν την στρατιωτική αντιπαράθεση με εμάς, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρωτοφανή αστάθεια από άποψη ασφάλειας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν ξανά τις ζωντανές εκπαιδεύσεις πεδίου, που είχαν ανασταλεί εδώ και καιρό, κατά την διάρκεια των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων τους.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πρόκειται να ξεκινήσουν τις ετήσιες καλοκαιρινές ασκήσεις τους τον επόμενο μήνα, μετά την δέσμευση του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιεόλ, να «κανονικοποιήσει» τις κοινές ασκήσεις και να ενισχύσει την αποτροπή εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, η Σεούλ και η Ουάσινγκτον σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν 11 κοινές ασκήσεις πεδίου, συμπεριλαμβανομένης μιας σε επίπεδο ταξιαρχίας αυτό το καλοκαίρι, ενώ οι δύο πλευρές στοχεύουν να πραγματοποιήσουν περισσότερες κοινές ασκήσεις πεδίου σε επίπεδο συντάγματος.

Οι δύο πλευρές είχαν μειώσει τις συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις τους τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις εντάσεις με την Βόρεια Κορέα και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει πολλές πυραυλικές δοκιμές φέτος και φέρεται να προετοιμάζεται για την έβδομη πυρηνική δοκιμή της από το 2017.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι θα βελτιώσει τις δυνατότητες ανίχνευσης πυραύλων και θα πιέσει για την έγκαιρη ανάπτυξη ενός νέου συστήματος αναχαίτισης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας.

Σε απάντηση, η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα αντιμετωπίσουν «πρωτοφανείς» προκλήσεις ασφαλείας σε περίπτωση που συνεχίσουν την εχθρική στρατιωτική εκστρατεία πίεσης εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

«Εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέξουν την στρατιωτική αντιπαράθεση με εμάς, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρωτοφανή αστάθεια από άποψη ασφάλειας», δήλωσε ο Τσόε Τζιν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αφοπλισμού και Ειρήνης, που διευθύνεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι θα αντιμετωπίζονται σε μια βάση ισότητας όταν μας απειλούν με πυρηνικά», τόνισε ο Τσόε, καλώντας την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει «την αναχρονιστική και αυτοκτονική πολιτική εχθρότητας» προς την Βόρεια Κορέα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν «ανεπιθύμητες συνέπειες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα