ΑΘΗΝΑ
01:48
|
27.07.2024
Πρόθυμες για ειρηνευτική συμφωνία με την επικείμενη κυβέρνηση του αριστερού προέδρου Γκουστάβο Πέτρο είναι έξι παράνομες ένοπλες ομάδες στην Κολομβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κορυφαίες εγκληματικές συμμορίες της Κολομβίας, οι οποίες συνδέονται με την παραγωγή και διακίνηση κοκαΐνης, πρότειναν την Πέμπτη κατάπαυση του πυρός στην επερχόμενη κυβέρνηση του αριστερού Γκουστάβο Πέτρο ως σημείο εκκίνησης για ειρηνευτικές συνομιλίες, ανέφεραν έξι ομάδες σε ανακοίνωσή τους.

Οι ομάδες, οι οποίες είναι εξαπλωμένες σε όλη την Κολομβία, κατηγορούνται από την τρέχουσα κυβέρνηση ότι σκότωσαν κοινωνικούς ηγέτες και επιτέθηκαν στον στρατό της χώρας των Άνδεων ως μέρος μιας στρατηγικής για τον έλεγχο των καλλιεργειών κόκας – το κύριο συστατικό της κοκαΐνης – καθώς και για εργαστήρια για την παραγωγή του ναρκωτικού και διαδρομές διακίνησης.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι για τη βοή της κολομβιανής κοινωνίας και τη σκέψη του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της, προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη, μεταξύ άλλων», υποστήριξαν έξι παράνομες ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Κλαν Ντελ Γκόλφο, των Καπάρρος, και των Ραστρότζος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Πέτρο, ένας 62χρονος οικονομολόγος που θα γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας στις 7 Αυγούστου, πρότεινε συνομιλίες με εγκληματικές ομάδες που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Ο Άλβαρο Λέιβα, τον οποίο επέλεξε ο Πέτρο για υπουργό Εξωτερικών του, είπε στους δημοσιογράφους ότι η ειρήνη με όλες τις παράνομες ένοπλες ομάδες είναι μία από τις προτάσεις του εκλεγμένου προέδρου για την επίτευξη «απόλυτης ειρήνης».

Οι ένοπλες ομάδες, για τις οποίες λέγεται ότι διαθέτουν περίπου 2.000 ένοπλους μαχητές, είναι πρόθυμες να συντονίσουν μια κατάπαυση του πυρός από την ορκωμοσία του Πέτρο και έπειτα, πρόσθεσε η δήλωση.

Ο Πέτρο, ο οποίος θα ζητήσει έγκριση στο Κογκρέσο της Κολομβίας για φιλόδοξα οικονομικά και κοινωνικά έργα με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, ελπίζει να εδραιώσει την ειρήνη στη χώρα, η οποία έχει πληγεί από σχεδόν έξι δεκαετίες εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης.

Οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν επιφέρει περίπου 450.000 νεκρούς μεταξύ 1985 και 2018, καθώς και εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής αλήθειας της χώρας.

Οι παράνομες ένοπλες ομάδες αναζήτησαν εγγυήσεις ίσες με εκείνες που είχαν αποκτήσει άλλες ομάδες που αφοπλίστηκαν προηγουμένως μέσω ειρηνευτικών συμφωνιών, επιπλέον της αναστολής της έκδοσης ατόμων που είχαν δεσμευτεί σε οποιαδήποτε πιθανή ειρηνευτική διαδικασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα