ΑΘΗΝΑ
19:01
|
26.04.2024
Την απόδοση ευθυνών για την βίαιη καταστολή φεμινιστικής διαδήλωσης απαιτεί με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Δικηγόρων & Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόδοση ευθυνών για τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την βίαιη καταστολή φεμινιστικής διαδήλωσης στην περιοχή των Εξαρχείων την Παρασκευή 22 Ιουλίου απαιτεί με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Δικηγόρων & Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, εγκαλώντας τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τον Δήμαρχο Αθηναίων για μεθόδευση της απαγόρευσης της εν λόγω διαδήλωσης χωρίς καμία αιτιολογία εκτός της αναφοράς στον «παντελώς απαξιωμένο και αντισυνταγματικό νόμο 4703/2020 για τις συναθροίσεις».

«Η παρεμπόδιση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι κατ’ επίκληση του παντελώς απαξιωμένου και αντισυνταγματικού νόμου 4703/2020 για τις συναθροίσεις, και μάλιστα όταν αυτό το δικαίωμα αφορά συνάθροιση για την πλήρη διερεύνηση περιστατικού βιασμού, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή» σημειώνουν οι νομικοί, συμπληρώνοντας πως «καταγγέλλουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκο και την ηγεσία της ΕΛΑΣ που μεθόδευσαν την απαγόρευση, χωρίς καμία αιτιολογία πέραν την τελετουργικής επανάληψης των αναφερομένων στον νόμο, καθώς και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη που έσπευσε να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την επίθεση των ΜΑΤ σε γυναίκες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της πορείας».

Την ίδια ώρα, η Πρωτοβουλία συνδέει την εν λόγω απαγόρευση και τα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν με την απελευθέρωση του καταδικασμένου για δύο βιασμούς Δημήτρη Λιγνάδη, υπογραμμίζοντας πως «ειδικά σε συγκυρίες σαν την σημερινή, κατά την οποία οι πολίτες απορούν για την αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, τέτοιου τύπου απαγορεύσεις θυμίζουν σκοτεινές εποχές και αντικειμενικά συντελούν στην κάλυψη περιστατικών έμφυλης βίας».

«Ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί να βιαιοπραγούν αδιακρίτως, να ξυλοκοπούν πολίτες, να χυδαιολογούν απέναντι σε διαδηλώτριες και διαδηλωτές (ένας ακούγεται να λέει σε γυναίκα “γύρνα πίσω στην κουζίνα σου”), να επιχειρούν να τραβήξουν το υπηρεσιακό τους περίστροφο, να προβαίνουν σε αποκλεισμούς καταστημάτων κρατώντας τους θαμώνες τους ομήρους και εν γένει να επιδεικνύουν συμπεριφορές όχι μόνον απάδουσες της προστασίας του πολίτη, αλλά κατ’ ουσίαν εγκληματικές. Υπάρχουν δε αναφορές για τραυματισμούς διαδηλωτών και για παρεμπόδιση συναδέλφων μας να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους έργο όταν κλήθηκαν από εντολείς να τους συνδράμουν νομικά» σημειώνουν οι νομικοί, καλώντας την ΕΛ.ΑΣ. να μεριμνήσει για την εκκίνηση διαδικασίας καταλογισμού ευθυνών στους υπευθύνους.

«Έκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους διαδηλωτές και απαιτούμε την απόδοση ευθυνών για τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν από τους άνδρες της ΕΛΑΣ.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων & Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα:

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε φεμινιστικές συλλογικότητες, διαδηλωτές και διαδηλώτριες, οι οποίες επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν πορεία στα Εξάρχεια, χτες 22/7/2022, με αφορμή καταγγελία για απόπειρα βιασμού νεαρής γυναίκας στην ίδια περιοχή.

Η παρεμπόδιση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι κατ’ επίκληση του παντελώς απαξιωμένου και αντισυνταγματικού νόμου 4703/2020 για τις συναθροίσεις, και μάλιστα όταν αυτό το δικαίωμα αφορά συνάθροιση για την πλήρη διερεύνηση περιστατικού βιασμού, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Καταγγέλλουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκο και την ηγεσία της ΕΛΑΣ που μεθόδευσαν την απαγόρευση, χωρίς καμία αιτιολογία πέραν την τελετουργικής επανάληψης των αναφερομένων στον νόμο, καθώς και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη που έσπευσε να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την επίθεση των ΜΑΤ σε γυναίκες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της πορείας.

Ειδικά σε συγκυρίες σαν την σημερινή, κατά την οποία οι πολίτες απορούν για την αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, τέτοιου τύπου απαγορεύσεις θυμίζουν σκοτεινές εποχές και αντικειμενικά συντελούν στην κάλυψη περιστατικών έμφυλης βίας. Ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί να βιαιοπραγούν αδιακρίτως, να ξυλοκοπούν πολίτες, να χυδαιολογούν απέναντι σε διαδηλώτριες και διαδηλωτές (ένας ακούγεται να λέει σε γυναίκα “γύρνα πίσω στην κουζίνα σου”), να επιχειρούν να τραβήξουν το υπηρεσιακό τους περίστροφο, να προβαίνουν σε αποκλεισμούς καταστημάτων κρατώντας τους θαμώνες τους ομήρους και εν γένει να επιδεικνύουν συμπεριφορές όχι μόνον απάδουσες της προστασίας του πολίτη, αλλά κατ’ ουσίαν εγκληματικές. Υπάρχουν δε αναφορές για τραυματισμούς διαδηλωτών και για παρεμπόδιση συναδέλφων μας να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους έργο όταν κλήθηκαν από εντολείς να τους συνδράμουν νομικά.

Καλούμε τους πολιτικούς προϊσταμένους της ΕΛΑΣ να παύσουν τις εντολές παρόξυνσης της αστυνομικής βίας και τις Δικαστικές Αρχές να εκκινήσουν διαδικασίες καταλογισμού ευθυνών στους υπαιτίους. Έκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους διαδηλωτές και απαιτούμε την απόδοση ευθυνών για τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν από τους άνδρες της ΕΛΑΣ.

  • Η επίθεση στην πορεία: https://youtu.be/kXKfV69_lGo
  • Άγριο ξύλο σε πολίτες: https://www.youtube.com/shorts/L6PZRvX64LA
  • Η καταγγελία της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: https://youtu.be/BaMEAmw7230
  • Σεξιστικές χυδαιολογίες των ΜΑΤ: https://youtu.be/yLfjZSMBzZs
  • Η εκδοθείσα απαγόρευση: http://www.astynomia.gr/…/files22/22072022apofasidaa.pdf
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης κατά του αρχαιοφύλακα μετά τις καταγγελίες

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα