ΑΘΗΝΑ
04:40
|
28.06.2024
Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Φωτο: Βασίλης Καραφυλλίδης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Σουφλi δια μέσω Γιάννουλη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Συνεχίζει την επέλασή της στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς Σουφλίου για τέταρτη ημέρα η πύρινη λαίλαπα, με τις πρώτες εκτιμήσεις της οικολογικής καταστροφής που έχει προκληθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου να κάνουν λόγο για περισσότερα 4.000 ήδη καμένα στρέμματα.

Σε επικοινωνία του “Κοσμοδρομίου” με τη Μαρία Γανωτή, η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ-Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, δήλωσε τα εξής:

Τα δάσος της Δαδιάς είναι μία από τις πρώτες περιοχές που κηρύχθηκαν σε καθεστώς προστασίας στη χώρα και για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την άγρια ζωή είναι ένας πολύτιμος και αγαπημένος τόπος. Είναι το δάσος στο οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών αρπακτικών σε όλη την Ευρώπη. Ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και το όρνιο, τρία από τα είδη γυπών της Ευρώπης αναπαράγονται εκεί. Αυτή τη στιγμή η καταστροφή των μεγάλων ώριμων δέντρων που αποτελούν τον τόπο φωλιάσματος του μαυρόγυπα, μπορεί να αποβεί μοιραία για την επιβίωση του είδους αυτού.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και δύσκολα θα μπορέσει να επανορθωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Είναι ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει δασοπυροσβέστες, και όχι απλώς πυροσβέστες, ώστε να μπορούν να επιχειρούν αποτελεσματικά μέσα στα δάση, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εκεί δασικοί δρόμοι, όπως ήταν η περίπτωση της Δαδιάς.

Η “ΑΝΙΜΑ” μαζί με άλλους φορείς συγκροτεί ομάδα, με κτηνιάτρους και ειδικευμένους νοσηλευτές, η οποία αναχωρεί άμεσα για τη Δαδιά, ώστε να παράσχει βοήθεια σε βοήθεια σε τραυματισμένα και πανικόβλητα ζώα. 

Παράλληλα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, προχώρησε σε δεσμεύσεις ότι «θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη» από το Σουφλί στο οποίο μετέβη, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας».

«Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, ακριβώς για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε, για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί» υποστήριξε ο Χρ. Στυλιανίδης, στον οποίο παρουσίασαν την κατάσταση οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε περισσότερα:

Τα ξημερώματα του Σαββάτου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό της Δαδιάς, καθώς οι φλόγες πλησίασαν την αντιπυρική ζώνη άμυνας που έχει δημιουργηθεί, απειλώντας κατοικίες, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός 112 της Πολιτικής Προστασίας και να δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού μέσου evros-news.gr, δεν έχει επιτραπεί ακόμη η επιστροφή των κατοίκων που απομακρύνθηκαν από το χωριό, καθώς η πυρκαγιά φέρεται κινείται κυκλικά γύρω του, περικυκλώνοντάς το.

Όπως μεταφέρει το ίδιο δημοσίευμα, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από από τα εναέρια μέσα, η αποτελεσματικότητα των οποίων ωστόσο είναι μειωμένη λόγω του ύψους των πεύκων και της πολύ πυκνής, παρθένας βλάστησης που δεν επιτρέπουν στο νερό να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τις φλόγες, ενώ την ίδια ώρα, η ποσότητα της καύσιμης ύλης είναι πολύ μεγάλη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο-Δύο συλλήψεις σε Εύβοια και Τρίκαλα

Φωτιά σε δάσος της Αρκαδίας

Για τους Κορεάτες, το ρομπότ δεν βραχυκύκλωσε. Αυτοκτόνησε…

ΕΣΗΕΑ για δημοσιογράφο της ΕΡΤ: Η πράξη του είναι απολύτως καταδικαστέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα