ΑΘΗΝΑ
06:23
|
27.04.2024
Το εν λόγω εμβόλιο έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε εμβόλιο κατά της ευλογιάς για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την εξάπλωσή της ασθένειας ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, όπως ανακοίνωσε η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία που ανέπτυξε το εμβόλιο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε την άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο της ευλογιάς της εταιρείας, Imvanex, για να συμπεριλάβει την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων» σύμφωνα με σύσταση του παρατηρητηρίου φαρμάκων της ΕΕ, ανέφερε σήμερα η εταιρεία Bavarian Nordic. «Η έγκριση… ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία», πρόσθεσε.

Η τιμή της μετοχής της Bavarian Nordic έχει αυξηθεί κατά 122% τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω της ισχυρής ζήτησης για το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πολ Τσάπλιν, δήλωσε ότι η διαθεσιμότητα ενός εγκεκριμένου εμβολίου «μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα των εθνών να καταπολεμήσουν τις αναδυόμενες ασθένειες, αλλά μόνο μέσω επενδύσεων και δομημένου σχεδιασμού της βιολογικής ετοιμότητας».

Το Imvanex έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς. Θεωρήθηκε επίσης πιθανό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και του ιού της ευλογιάς.

Το Σάββατο, ο ΠΟΥ κήρυξε την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία έχει επηρεάσει περίπου 16.000 ανθρώπους σε 75 χώρες, ως «διεθνούς ενδιαφέροντος κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία» – τον υψηλότερο συναγερμό που μπορεί να κρούσει η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι λιγότερο επικίνδυνη και μεταδοτική από την ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε το 1980. Τα πρώτα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι πυρετός, πονοκέφαλοι, μυϊκός πόνος και πόνος στην πλάτη κατά την διάρκεια πέντε ημερών. Στη συνέχεια εμφανίζονται εξανθήματα στο πρόσωπο, στις παλάμες και στα πέλματα, ακολουθούμενα από κηλίδες και εξανθήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα