ΑΘΗΝΑ
22:48
|
15.05.2024
Η κυβέρνηση του Μεξικού απαλλοτριώνει ιδιωτικά εδάφη για τη συνέχιση του μεγαλεπήβολου σιδηροδρομικού έργου που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Μεξικό θα καταλάβει προσωρινά ιδιωτική γη στην ανατολική πολιτεία Κουιντάνα Ρο προκειμένου να ολοκληρώσει ένα σιδηροδρομικό έργο με την ονομασία «Τρένο των Μάγια», που αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του προέδρου Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ανέφερε η κυβέρνηση σε διάταγμα του Σαββατοκύριακου.

Το διάταγμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα αποκτήσει 165.250 τετραγωνικά μέτρα (1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια) στους δήμους Solidaridad και Tulum στη χερσόνησο Γιουκατάν, προκειμένου να χτίσει υποδομές για το λεγόμενο έργο «Τρένου των Μάγια», το οποίο αντιμετωπίζει τη σφοδρή κριτική επιστημόνων, ακτιβιστών, περιβαλλοντικών και τοπικών οργανώσεων.

Το διάταγμα που εκδόθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης σημείωσε ότι το σύνταγμα επιβάλλει απαλλοτριώσεις μόνο για λόγους «κοινότητας», ενώ πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις και ότι οι σιδηρόδρομοι αποτελούν τομέα προτεραιότητας για την εθνική ανάπτυξη.

Το έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ο πρόεδρος ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση στην τοπική ανάπτυξη έχει ανασταλεί με εντολές, με τους επικριτές να λένε ότι η γραμμή των 1.470 χιλιομέτρων (910 μίλια) προωθείται χωρίς κατάλληλες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο σιδηρόδρομος θα συνδέει τουριστικές τοποθεσίες στη χερσόνησο Γιουκατάν, συμπεριλαμβανομένης της πόλης-θέρετρο του Κανκούν.

Το διάταγμα, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Λόπες Ομπραδόρ υποστήριξε δημόσια ότι το σιδηροδρομικό έργο ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε βάση του Ισραήλ σε βάθος 35 χιλιομέτρων

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα