ΑΘΗΝΑ
00:22
|
27.04.2024
«Θα αποφασίσουμε για τις κάμερες που προστέθηκαν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας μετά την επιστροφή των Δυτικών στη συμφωνία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν θα κρατήσει τις κάμερες του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ απενεργοποιημένες μέχρι να αποκατασταθεί η πυρηνική συμφωνία του 2015, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Μοχάμεντ Εσλάμι, δήλωσε επίσης ότι το Ιράν δεν πρόκειται να συμφωνήσει να θέσει επί τάπητος τα φερόμενα ανεξήγητα ίχνη ουρανίου, όπως ζήτησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), προσθέτοντας ότι η πυρηνική συμφωνία του 2015 είχε απαλλάξει το Ιράν από τους λεγόμενους ισχυρισμούς πιθανών στρατιωτικών διαστάσεων (PMD).

Τον Ιούνιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της IAEA ενέκρινε συντριπτικά ένα ψήφισμα που επέκρινε το Ιράν για την αποτυχία του να εξηγήσει τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες.

«Οι υποτιθέμενες υποθέσεις και τοποθεσίες PMD έκλεισαν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας και αν είναι ειλικρινείς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κλειστά αντικείμενα δεν θα ανοίξουν ξανά. Η βάση της πυρηνικής συμφωνίας ήταν μια απάντηση σε αυτές τις υποτιθέμενες υποθέσεις», ανέφερε ο Εσλάμι σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι αφαίρεσε εξοπλισμό της IAEA, συμπεριλαμβανομένων 27 καμερών που εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο του συμφώνου του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αφού ο οργανισμός ενέκρινε ψήφισμα που επέκρινε την Τεχεράνη τον Ιούνιο.

«Δεν πρόκειται να ενεργοποιήσουμε τις κάμερες της ΙΑΕΑ έως ότου η άλλη πλευρά επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία», δήλωσε ο Εσλάμι. «Θα αποφασίσουμε για τις… κάμερες που προστέθηκαν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας μετά την επιστροφή των Δυτικών στη συμφωνία και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κάνουν τίποτα κακόβουλο», πρόσθεσε ο Εσλάμι.

Η πυρηνική συμφωνία του 2015 επέβαλε περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων. Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις Ηνωμένες Πολιτείες από την συμφωνία το 2018, επιβάλλοντας εκ νέου σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη. Η κυβέρνηση του Ιράν απάντησε αγνοώντας τους περιορισμούς που επέβαλλε η συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναανί, κατηγόρησε σήμερα τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, ότι έχει «αντιεπαγγελματικές, άδικες και μη εποικοδομητικές απόψεις» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «καλπάζει μπροστά» και η ΙΑΕΑ έχει πολύ περιορισμένη ορατότητα για το τι συμβαίνει, δήλωσε ο Γκρόσι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. 

Υπενθυμίζεται ότι οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 έχουν σταματήσει από τα τέλη Ιουνίου χωρίς αποτέλεσμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα