ΑΘΗΝΑ
03:44
|
27.04.2024
Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο Καστρί της Λέσβου και στα Κρέστενα Ηλείας, ενώ οι πυρκαγιές σε Ωρωπό και Σκαραμαγκά έχουν σβήσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζουν να μαίνονται οι φωτιές που ξέσπασαν στη Δαδιά Έβρου και στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, καθώς και στη Βάλια Κάλντα, με τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου να απειλείται. Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο Καστρί της Λέσβου και στα Κρέστενα Ηλείας, ενώ οι πυρκαγιές σε Ωρωπό και Σκαραμαγκά έχουν σβήσει.

Μαίνεται στα νοτιοδυτικά η πυρκαγιά στον Έβρο

Αυτή την ώρα στο πύρινο μέτωπο στη Δαδιά φυσά βόρειος άνεμος, ενώ οι φλόγες εξακολουθούν να καίνε στο νοτιοδυτικό τμήμα προς Λευκίμμη. Το δασαρχείο Σουφλίου με επικεφαλής τη Δασάρχη και τους υλοτόμους διαπλάτυναν με τα αλυσοπρίονα μονοπάτι για τρακτέρ προς το Πυροφυλακείο ώστε να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη.

Στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι επίγειες δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Δαδιά, όπως ανέφερε σε νεότερη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, επικεντρώνονται στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου.

Η φωτιά στη Βάλια Κάλντα καίει από την Τετάρτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στη Βάλια Κάλντα η οποία απειλεί τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου. Η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ζαγορίου έκαναν έκκληση για βοήθεια:

«Μόνο τα ΕΝΑΕΡΙΑ μέσα μπορούν να κατασβέσουν την φωτιά η οποία σιγοκαίει από την Τετάρτη 20/7 στη Βάλια Κάλντα (πιθανή αιτία: Κεραυνός). Είναι υφέρπουσα και εξαπλώνεται σε ανησυχητικό βαθμό. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου και θα προκληθεί ανυπολόγιστη βλάβη στο οικοσύστημα της περιοχής».

Το Σάββατο 23/7 κλιμάκιο 15 πεζοπόρων εθελοντών ξεκίνησε από τη Βωβούσα για να συνδράμει τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά η δυσκολία πρόσβασης καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με το epiruspost, η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στη Βάλια Κάλντα συνεχίζεται. Η φωτιά είναι έρπουσα και σε σημείο όπου δεν προσεγγίζουν εύκολα πυροσβεστικές δυνάμεις. Η επιχείρηση για την κατάσβεση συνεχίζεται από ελικόπτερο που εδρεύει στα Γιάννινα. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και στην από αέρος επιχείρηση λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής.

May be an image of mountain, nature, sky and tree

Βελτιωμένη η εικόνα στη Μυτιλήνη

Αρκετά βελτιωμένη κρίνεται η εικόνα από την πυρκαγιά στο Καστρί στη Λέσβο. Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ενεργό μέτωπο στη Βρύσα στη βόρεια-βορειοδυτική πλευρά, ενώ στον Σταυρό πνέουν άνεμοι 4-5 μπορφόρ. Στο όριο της περιοχής NATURA ο στρατός μετατρέπει έναν υφιστάμενο δρόμο στη βορειοανατολική πλευρά του μετώπου σε αντιπυρική ζώνη.

Στην περιοχή επιχειρούν 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης, επιχειρούν από αέρος 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ηλεία

Ελεγχόμενη θεωρείται πλέον η κατάσταση στα Κρέστενα Ηλείας, με τον αέρα να έχει πέσει, κάτι που διευκολύνει το έργο της κατάσβεσης. Τα μέτωπα είναι μικρά και περιορισμένα. «Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων» δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν την στιγμή», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Σκιλλουντία και Γρύλος επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου της περιφέρειας, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων». Επίσης, όπως είπε, «οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν είναι ισχυροί και όπως έχω ενημερωθεί, πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση περίπου στα τέσσερα μποφόρ».

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 60 οχήματα, καθώς και 4 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.

Ανεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεση στη Χαλκιδική

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εναέριων μέσων στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, όπου από το πρωί μαίνεται πυρκαγιά σε πευκοδάσος. «Η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τα εναέρια μέσα αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί για να πραγματοποιήσουν ανεφοδιασμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Η φωτιά, όπως ανέφερε η κ. Χαλκιά, εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού σε πευκοδάσος σήμερα το πρωί και οι συνθήκες είναι δύσκολες, καθώς οι άνεμοι έχουν αρχίσει να εντείνονται. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες, αλλά δεν απειλούνται από την πυρκαγιά, σημείωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετέχουν 51 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα. Καλύτερη είναι η εικόνα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στη Φούρκα Κασσάνδρας, όπου επίσης εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Στην περιοχή επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα. Στην κατάσβεση των πυρκαγιών από αέρος επιχειρούν συνολικά 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Κανένας κίνδυνος σε Εύβοια και Κρήτη, έσβησαν Σκαραμαγκάς και Ωρωπός

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής η φωτιά στην Εύβοια βρίσκεται υπό έλεγχο. Υπό έλεγχο τέθηκε και το νέο (τρίτο κατά σειρά) πύρινο μέτωπο στην Αγία Γαλήνη, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου. Το μέτωπο το οποίο ξέσπασε στις βόρειες παρυφές του χωριού απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Κατεσβέσθη η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στον Σκαραμαγκά Αττικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έκαιγε ξερά χόρτα και για την κατάσβεση της κινητοποιήθηκαν 24 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα. Περίπου την ίδια ώρα φωτιά ξέσπασε και στον Ωρωπό Αττικής με μέτωπο προς τον Κάλαμο. Η φωτιά ξεκίνησε μέσα από οικία στην περιοχή του κάμπου Ωρωπού στον Άγιο Κωνσταντίνο. Το σπίτι κάηκε ολοσχερώς, αλλά η φωτιά κατασβέστηκε πλήρως και δεν επεκτάθηκε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα