ΑΘΗΝΑ
14:30
|
28.04.2024
Εκατοντάδες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι τον Ιούλιο, από τον πόλεμο συμμοριών λέει ο ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται ως αποτέλεσμα σφοδρών συγκρούσεων αυτόν τον μήνα μεταξύ αντίπαλων συμμοριών στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα Ηνωμένα Έθνη.

« Έχουν επίσης αναφερθεί σοβαρά περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, καθώς και στρατολόγηση αγοριών από συμμορίες», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τον απολογισμό της βίας μεταξύ 8 και 17 Ιουλίου στη φτωχή συνοικία Σιτέ Σολέιγ της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανάμεσά τους εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά, και τουλάχιστον 140 σπίτια έχουν καταστραφεί.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στο Σιτέ Σολέιγ είναι τεράστιες και αυξάνονται λόγω της φτώχειας, της έλλειψης βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, και της πρόσφατης αύξησης της βίας», ανέφερε στη δήλωση η Ούλρικα Ρίτσαρντσον, συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Αϊτή.

Παρότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ παρέχουν βοήθεια, «χρειάζεται να βρεθεί μια πιο βιώσιμη και ολιστική προσέγγιση για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αυτής της εμβληματικής κοινότητας», πρόσθεσε.

Συμμορίες που λειτουργούν με εκτεταμένη ατιμωρησία έχουν επεκτείνει την εμβέλειά τους πέρα από τις φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας της Αϊτής, πραγματοποιώντας ένα κύμα απαγωγών.

Τουλάχιστον 155 απαγωγές σημειώθηκαν τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 118 τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Κέντρο Ανάλυσης και Έρευνας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Άριελ Χένρι δεν έχει ακόμη σχολιάσει το ξέσπασμα της βίας που κατέστρεψε το Σίτε Σολέιλ στις αρχές Ιουλίου.

Η Αϊτή είναι βυθισμένη σε μια πολιτική κρίση που προήλθε από τις εκλογές του 2016, η οποία επιδεινώθηκε από τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ στο σπίτι του στις 7 Ιουλίου 2021.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα