ΑΘΗΝΑ
16:36
|
28.04.2024
Ο Τομοχίρο Κάτο διέπραξε μια από τις πιο συγκλονιστικές μαζικές δολοφονίες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας το 2008.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιαπωνία εκτέλεσε έναν 39χρονο άνδρα ο οποίος σκότωσε επτά ανθρώπους στο Τόκιο το 2008 κατά την διάρκεια επίθεσης με μαχαίρι.

Ο Τομοχίρο Κάτο διέπραξε μια από τις πιο συγκλονιστικές μαζικές δολοφονίες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Ήταν 25 ετών όταν οδήγησε ένα φορτηγό πάνω σε πλήθος πεζών στην εμπορική περιοχή Ακιχαμπάρα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Στη συνέχεια επιτέθηκε σε περαστικούς με ένα στιλέτο, σκοτώνοντας τέσσερις και τραυματίζοντας οκτώ. Συνελήφθη από την αστυνομία στο σημείο και αργότερα ομολόγησε τα εγκλήματά του. Την στιγμή της σύλληψής του, δήλωσε στην αστυνομία πως «Ήρθα στην Ακιχαμπάρα για να σκοτώσω ανθρώπους. Δεν είχε σημασία ποιον θα σκότωνα».

Η έφεσή του για την μετατροπή της ποινής στο ανώτατο δικαστήριο της Ιαπωνίας απορρίφθηκε το 2015. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την καταδίκη του Κάτο σε θάνατο, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε ότι διέταξε την εκτέλεσή του δι απαγχονισμού στο Κέντρο Κράτησης του Τόκιο. «Η υπόθεση έχει εκδικαστεί πλήρως στα δικαστήρια και το τελικό συμπέρασμα των δικαστηρίων ήταν η θανατική ποινή… Έχω λάβει την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή κατά την εξέταση αυτής της υπόθεσης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιοσιχίσα Φουρουκάουα, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ιαπωνία παραμένει μία από τις λίγες ανεπτυγμένες χώρες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την θανατική ποινή παρά την κριτική από διεθνείς και τοπικές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τρία άτομα απαγχονίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ιαπωνία, ενώ ο απαγχονισμός του Κάτο είναι η πρώτη εκτέλεση της χώρας φέτος. Περισσότεροι από 100 κρατούμενοι παραμένουν στην πτέρυγα των θανατοποινιτών.

Η Ιαπωνία επανέλαβε τις εκτελέσεις όταν ο πρωθυπουργός Φούμιο Κίσιντα ήρθε στην εξουσία στα τέλη του 2021. Πριν από αυτό, η χώρα δεν είχε πραγματοποιήσει εκτελέσεις για δύο χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα