ΑΘΗΝΑ
15:17
|
23.04.2024
Το Συντηρητικό Κόμμα θα αντικαταστήσει τον Τζόνσον ως ηγέτη του τον Σεπτέμβριο, τελειώνοντας την ταραχώδη πρωθυπουργική τριετία του. Ο μόνος υπαίτιος είναι ο ίδιος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η θητεία του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τελειώσει. Σχεδόν. Στις 7 Ιουλίου 2022 ανακοίνωσε ότι το Συντηρητικό Κόμμα θέλει νέο ηγέτη και νέο πρωθυπουργό. Δεν είπε ότι παραιτείται, αλλά ότι θα παραμείνει μέχρι να επιλεγεί νέος αρχηγός. Κάποιοι ανησυχούσαν, αρχικά, ότι ο Τζόνσον θα προσπαθούσε με κάποιο τρόπο να παραμείνει πρωθυπουργός, αλλά ο διαγωνισμός για την αντικατάστασή του έχει ξεκινήσει.

Εκατομμύρια ψήφισαν υπέρ του Τζόνσον το 2019. Με το χάρισμά του και την ικανότητά του ως πολιτικού αγωνιστή, ο Τζόνσον κέρδισε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος στο κοινοβούλιο από το 1987. Συγκέντρωσε τις ψήφους των συνηθισμένων ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος, που υποστήριξαν το Brexit (την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) και των παραδοσιακών συντηρητικών υποστηρικτών. H νίκη του Τζόνσον ήταν τόσο μεγάλη, που ήταν ο απόλυτος επικεφαλής και, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν σχεδόν εγγυημένο ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ο Τζόνσον χαράμισε τη νίκη του. Ομολογουμένως, ο χρόνος του ως πρωθυπουργού δεν ήταν εύκολος. Μέσα σε εβδομάδες από την εκλογή του, τον Δεκέμβριο του 2019, η πανδημία του κορονοϊού έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αποδεικνύονταν δύσκολες, καθώς η ανάγκη διατήρησης ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας περιόριζε τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την οικονομική κρίση, που ακολούθησε την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέφερε τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πτώση του βιοτικού επιπέδου, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ώθησαν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Ως απάντηση σε αυτά τα γεγονότα, ο Τζόνσον έκανε σοβαρά λάθη. Καθυστέρησε το λοκντάουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλοί ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν από νοσοκομεία σε γηροκομεία χωρίς να υποβληθούν σε εξετάσεις για κορωνοϊό. Και οι δύο αποφάσεις ενδεχομένως κόστισαν χιλιάδες ζωές. Παρά τα προβλήματα με το Brexit, ο Τζόνσον αρνήθηκε να παρατείνει την προθεσμία, υποσχόμενος ασταμάτητα ότι «Πρέπει να ολοκληρώσουμε το Brexit!». Η συμφωνία που υπέγραψε ήταν σοβαρά ελαττωματική. Διαίρεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, θεσπίζοντας τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία) και της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο Τζόνσον προσπαθεί από τότε να τροποποιήσει τη συμφωνία, προτείνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και να μην εφαρμόσει τη συμφωνία σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία. Μετά τη μείωση των παροχών και την αύξηση των φόρων για τους φτωχότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τζόνσον άργησε να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο κόστος ζωής, παρά μόνο απρόθυμα συμφώνησε σε έναν ειδικό φόρο στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν θα χρησιμοποιούνταν για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Αλλά η ανεπαρκής διαχείριση σημαντικών ζητημάτων από τον Τζόνσον δεν ήταν αυτή που προκάλεσε την πτώση του. Πολλοί ψηφοφόροι συγχώρεσαν την ανικανότητα του Τζόνσον. Τους άρεσε ο σαγηνευτικός ενθουσιασμός του, ακόμα και αν ήξεραν ότι πολλά από αυτά που έλεγε ήταν αναληθή. Αυτό που δεν μπόρεσαν να δεχτούν ήταν ο εγωισμός και η έλλειψη ευπρέπειας. Οι Βρετανοί αισθάνονται άνετα με τα πλεονεκτήματα των πλούσιων, επειδή θέλουν να είναι και οι ίδιοι πλούσιοι. Είναι πολύ λιγότερο ανεκτικοί στη δημόσια διαφθορά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πιστεύουν ότι οι κανόνες και οι νόμοι δεν ισχύουν για αυτούς. Για παράδειγμα, η Βρετανία έχει μια μοναρχία που διατηρεί τίτλους, προνόμια και πλούτο, αλλά ο μονάρχης εξακολουθεί να υπόκειται στον νόμο. Οι Άγγλοι έκοψαν το κεφάλι του βασιλιά Καρόλου Α’, για να γίνει σαφές ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Τζόνσον έφτασε στα άκρα. Δέχτηκε δωρεές και πληρωμές για να διακοσμήσει την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά δεν τις δήλωσε όπως απαιτεί ο νόμος. Αρνήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση, όταν ένας από τους υπουργούς του βρέθηκε να εκφοβίζει δημόσιους υπαλλήλους. Προσπάθησε να βοηθήσει τον φίλο του, Όουεν Πάτερσον, ο οποίος είχε ξεκάθαρα παραβιάσει τους κανόνες σχετικά με το λόμπινγκ. Έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που του επιβλήθηκε ποτέ πρόστιμο, όταν παραβίασε τους δικούς του κανόνες λοκντάουν, συμμετέχοντας σε πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ σε μια εποχή που οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να δουν αγαπημένα πρόσωπα που πέθαιναν από τον Covid.

Το πραγματικό οριακό σημείο, οπού ο Τζόνσον έχασε την υποστήριξη του κοινού, ήρθε όταν αποφάσισε να διορίσει σε μια ευαίσθητη κυβερνητική θέση έναν βουλευτή (τον Κρις Πίντσερ) που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση. Όταν έγιναν γνωστά τα νέα για τις κατηγορίες, ο Τζόνσον είπε ψέματα, λέγοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις κατηγορίες πριν διορίσει τον Πίντσερ. Όταν αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν ψέμα, ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι απλά το είχε ξεχάσει. Οι υπουργοί που είχε στείλει ο Τζόνσον για να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης για να τον υπερασπιστούν ταπεινώθηκαν. Κατόπιν 59 μέλη της κυβέρνησης του Τζόνσον παραιτήθηκαν. Η βασιλεία του Τζόνσον είχε τελειώσει.

Το Συντηρητικό Κόμμα στράφηκε εναντίον του Τζόνσον, όχι λόγω των σκανδάλων, αλλά επειδή δεν ήταν πλέον νικητής των εκλογών. Η μαγεία του Τζόνσον, όπως αυτή του Μάγου του Οζ, αποδείχτηκε καπνός. Στην ομιλία του, ο Τζόνσον αποκάλυψε τις αντιφάσεις του χαρακτήρα του που του έφεραν συνάμα επιτυχία και αποτυχία. Επισήμανε τη μεγάλη εκλογική του νίκη και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του είχε επιτύχει σπουδαία πράγματα. Έβλεπε τον εαυτό του ως θύμα της ατυχίας. Δεν ζήτησε συγγνώμη και δεν έδειξε μεταμέλεια. Αντίθετα, έδειξε μια εσκεμμένη άγνοια των λαθών του και μια αλαζονική άρνηση να αναγνωρίσει ότι ήταν ο δημιουργός της δικής του πτώσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Παραμένει στην φυλακή ο Ιρανός πρόσφυγας Χομαγιούν Σαμπετάρα

Νέα Αριστερά για τη φωτιά στη Σούδα: Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τις αποτυχίες της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα