ΑΘΗΝΑ
10:19
|
23.04.2024
Η Φρέγια, ένας θαλάσσιος ίππος 600 κιλών, κάνει διακοπές στο Όσλο της Νορβηγίας, αναστατώνοντας τους κατοίκους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας νεαρός θηλυκός θαλάσσιος ίππος επέλεξε το Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, ως προορισμό διακοπών για το 2022.

Οι θεατές εντόπισαν το θαλάσσιο θηλαστικό να σκαρφαλώνει σε βάρκες – που συχνά μοιάζουν σαν να πρόκειται να ανατραπούν κάτω από το διόλου ευκαταφρόνητο βάρος του 600 κιλών- για να κοιμηθεί στον ήλιο.

Με το παρατσούκλι Φρέγια από τη σκανδιναβική θεά του έρωτα, έχει γίνει κάτι σαν διασημότητα στη χώρα, καθώς οι κάτοικοι είναι παρακολουθούν κάθε κίνηση του τεράστιου θηλαστικού, ενώ πιστεύεται ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευρωπαϊκή στάση της Φρέγια.

Σύμφωνα με τη Norwegian Broadcasting Corporation, η Φρέγια εθεάθη για πρώτη φορά στη βόρεια κομητεία Τρομς και Φίνμαρκ της Νορβηγίας το 2019. Έκτοτε, έχουν αναφερθεί εμφανίσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Είναι πιθανό ότι έχει ταξιδέψει νότια από την Αρκτική – όπου τείνουν να ζουν οι θαλάσσιοι ίπποι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής (WWF).

Τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων στη Νορβηγία αυτό το καλοκαίρι, όταν εντοπίστηκε να σκαρφαλώνει σε βάρκες στη νότια παράκτια πόλη Κραγκερο τον Ιούνιο. Πιο πρόσφατα, πήρε το δρόμο της για το Όσλο, όπου οι θεατές μαζεύονταν για να την δουν από την προβλήτα της πόλης.

Η Φρέγια, ο τεράστιος θαλάσσιος ίππος σκαρφαλώνει σε βάρκες αναστατώνοντας τους ψαράδες.

Όμως η παρουσία της έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους. Ένας οδηγός καγιάκ περιέγραψε μια «τρομακτική συνάντηση» με το ζώο όταν έφτασε πολύ κοντά στο σκάφος του, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ένα άλλο αγόρι έπεσε στο νερό κοντά στον θαλάσσιο ίππο όταν επιβιβαζόταν με κουπί και χρειάστηκε να διασωθεί από ένα τζετ σκι, ανέφερε η νορβηγική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Nettavisen.

Μετά τα περιστατικά, κάποιοι πρότειναν να μετακινηθεί ο θαλάσσιος ίππος από την περιοχή ή ακόμη και να γίνει ευθανασία.

Ωστόσο, αφού παρακολούθησε τις κινήσεις της Φρέγια, η διεύθυνση αλιείας της Νορβηγίας εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα λέγοντας ότι το θηλαστικό είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να παραμείνει εκεί που βρίσκεται.

Πρόσθεσε ότι οι θαλάσσιοι ίπποι συνήθως δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, εφόσον διατηρούν αποστάσεις. Αλλά αν ενοχληθούν, μπορεί να νιώσουν ότι απειλούνται και να επιτεθούν σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά.

«Δεν είναι απαραίτητα τόσο αργή και αδέξια όσο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί όταν ξεκουράζεται», ανέφερε.

Οι θαλάσσιοι ίπποι είναι ένα προστατευόμενο είδος που τείνει να περνά το καλοκαίρι σε παγωμένα νερά, σύμφωνα με το WWF.

Αλλά ο βιότοπός τους αλλάζει γρήγορα, με την απώλεια θαλάσσιου πάγου που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή να περιορίζει την πρόσβασή τους σε αυτό, προσθέτει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα