ΑΘΗΝΑ
10:38
|
19.04.2024
Δεν έχουν εκδοθεί έως τώρα οι καταζητούμενοι ύποπτοι, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σουηδία δεν έχει ακόμη εκδώσει υπόπτους που καταζητούνται από την Τουρκία για κατηγορίες για τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε συμφωνία τον περασμένο μήνα, ώστε η Άγκυρα να αποσύρει την αντίθεσή της στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Reuters.

Η αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αντιμετώπισε τη σθεναρή άρνηση της Άγκυρας, η οποία κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και υποστηρίζουν ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές. Η κρίση αποσοβήθηκε με την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στις τρεις χώρες για άρση του βέτο της Άγκυρας με αντάλλαγμα υποσχέσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά η Τουρκία είπε ότι θα μπλοκάρει τις προσπάθειες ένταξης στο ΝΑΤΟ από τα δύο βόρεια κράτη εάν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις.

Η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει την έκδοση 73 ατόμων από τη Σουηδία και άλλων 12 από τη Φινλανδία, σύμφωνα με το Agerpres.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι μια συνάντηση μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο για να αξιολογηθεί η πρόοδος στην εφαρμογή των αντιτρομοκρατικών απαιτήσεων της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αυτή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της «μόνιμης επιτροπής παρακολούθησης» που θα αξιολογήσει την υλοποίηση ή μη των υποσχέσεων που δόθηκαν στο μνημόνιο που υπέγραψαν Άγκυρα, Ελσίνκι και Στοκχόλμη στα τέλη Ιουνίου, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα