ΑΘΗΝΑ
22:47
|
24.04.2024
Στόχος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ψήφισε σήμερα η βουλή είναι η φίμωση των διαδηλωτών που στενάζουν από την ακρίβεια και τις ελλείψεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εξασφάλιση της ψήφου της βουλής στην απόφαση για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επέβαλε στη Σρι Λάνκα πριν καν αναλάβει και επίσημα το ρόλο του Προέδρου της χώρας εξασφάλισε σήμερα το απόγευμα ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βάζει στον «γύψο» μία σειρά από βασικές ελευθερίες και δικαιώματα ψηφίστηκε με 120 ψήφους υπέρ και 63 κατά και 42 αποχές σε σύνολο 225 βουλευτών.

Το διάταγμα του Προέδρου για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ισοδυναμεί με  «λευκή επιταγή» διάρκειας ενός μήνα καθώς ανά 30 μέρες θα πρέπει να τίθεται στη Βουλή για ψήφιση.

Ο Πρόεδρος Βικρεμεσίνγκε, που έχει στο παρελθόν διατελέσει πρωθυπουργός και υπουργός κυβερνώντας με σιδερένια πυγμή, επιχειρεί να υπονομεύσει το κίνημα των διαδηλώσεων και των απεργιών στη Σρι Λάνκα, μία χώρα που υποφέρει από τον περασμένο Απρίλιο από ελλείψεις καυσίμων (λόγω έλλειψης συναλλάγματος), τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και φάρμακα. Πολλές υπηρεσίες δεν λειτουργούν ενώ το κόστος της μεταφοράς έχει γίνει απλησίαστο επειδή τα καύσιμα εκτός από πανάκριβα είναι και δυσεύρετα, γεγονός που εξηγεί τις ατέλειωτες ουρές στα βενζινάδικα εδώ και μήνες.

Η επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αξιοποιείται από τον πρόεδρο Βικρεμεσίνγκε για να καταστείλει περαιτέρω δικαιώματα και ελευθερίες αλλά και να περιορίσει τις λαϊκές αντιδράσεις που προκαλεί η φτωχοποίηση του λαού μπροστά στη χειρότερη κρίση που ζει η χώρα εδώ και περίπου 70 χρόνια.

Με τον Βικρεμεσίνγκε στο τιμόνι της εξουσίας ο προκάτοχός του Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα που τράπηκε σε φυγή μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των διαδηλωτών ένιωσε ασφαλής αποφασίζοντας να επιστρέψει στη χώρα από τη Σιγκαπούρη όπου βρήκε προσωρινά καταφύγιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα