ΑΘΗΝΑ
02:37
|
27.04.2024
Μετά την επιστροφή του δεξαμενόπλοιου στο Ιράν αναμένεται και η απελευθέρωση των 47 ναυτεργατών των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο Lana που κατασχέθηκε από την Ελλάδα μετά από αίτημα των ΗΠΑ τον Απρίλιο, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να ανακτήσει μέρος του φορτίου του που κατασχέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιστρέψει στο Ιράν, μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η κατάσχεση του Lana από τις ελληνικές αρχές οδήγησε πριν από 65 ημέρες στην κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν τα οποία δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί. Όλο αυτό το διάστημα οι 47 ναυτεργάτες των δύο πληρωμάτων, εκ των οποίων οι 9 είναι Έλληνες, βρίσκονται υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών που εξακολουθούν να επιβαίνουν στα δύο πλοία.

Μέρος του φορτίου του Lana είχε μεταγγιστεί στο ελληνόκτητο πλοίο Ice Energy με προορισμό το Τέξας μετά από αίτημα της αμερικάνικης κυβέρνησης. Έπειτα από δικαστική απόφαση που δικαίωνε την πλευρά των Ιρανών, είχε δρομολογηθεί η μετάγγιση του πετρελαίου πίσω στο Lana, ενώ το δεξαμενόπλοιο μεταφέρθηκε στον Πειραιά με προβλήματα στον κινητήρα. Ωστόσο, η πλοιοκτήτρια εταιρία που είχε μεταφορτωθεί το φορτίο του Lana προσέφυγε στον Άρειο Πάγο με αποτέλεσμα να «παγώσει» η διαδικασία της μεταφόρτωσης από το Ice Energy στο Lana.

Η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου απέρριψε την προσφυγή της ναυτιλιακής εταιρίας κατά του Lana και έτσι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η μεταφόρτωση του Ιρανικού πετρελαίου στο Lana ώστε αυτό να επιστρέψει στο Ιράν, να τερματιστεί η κατάληψη των δύο ελληνόκτητων πλοίων και να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των 47 ναυτεργατών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα