ΑΘΗΝΑ
13:05
|
19.04.2024
Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι τα προβλήματα προμήθειας φυσικού αερίου μπορεί να υπονομεύσουν την ενότητα της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται πυρετωδώς στα παρασκήνια για να κρατήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους ενωμένους εναντίον της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα μειώνει περαιτέρω τον ενεργειακό της εφοδιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας πανικό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για πιθανές σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τη Δευτέρα, η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία στο μισό, μόλις στο 20% της δυναμικότητας, με Αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για αντίποινα της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις, που οδηγούν σε «αχαρτογράφητα εδάφη» για την ενεργειακή επάρκεια.

Από την πλευρά της Μόσχας γίνεται λόγος για την ανάγκη συντήρησης ενός ακόμα στροβίλου της Siemens. Ο αγωγός Nord Stream, όπως αναφέρει το TASS, λειτουργεί με δυναμικότητα μόνο 40% (67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως) από τα μέσα Ιουνίου λόγω της καθυστερημένης επιστροφής ενός στροβίλου της Siemens που στάλθηκε για επισκευές στον Καναδά. Μετά από πολυάριθμα αιτήματα από τη Γερμανία, ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει τον επισκευασμένο στρόβιλο στις 9 Ιουλίου. Ωστόσο, η Gazprom λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανεπίλυτα ζητήματα σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία πρέπει να επιλυθούν πριν ο στρόβιλος μπορέσει να αποσταλεί και να εγκατασταθεί στη Ρωσία ενώ και άλλοι στρόβιλοι πρέπει να σταλούν για επισκευή.

Ως απάντηση στην αναταραχή, ο Λευκός Οίκος έστειλε τον προεδρικό συντονιστή για την παγκόσμια ενέργεια Άμος Χόχσταϊν στην Ευρώπη, προκειμένου να έχει στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες συζητήσεις για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης με την ειδική ομάδα ενέργειας ΗΠΑ-ΕΕ που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο, ένα μήνα μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

«Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος φόβος μας», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN, διατηρώντας την ανωνυμία του. «Ο αντίκτυπος στην Ευρώπη θα μπορούσε να ξαναγυρίσει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα αποτελέσει, επίσης, μια μεγάλη δοκιμασία της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας και ενότητας ενάντια στη Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης από την Ουκρανία» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τα μέλη της ΕΕ να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο και να το αποθηκεύσουν για το χειμώνα και χθες Τρίτη, οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν κατ’ αρχήν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο.

Θα υπάρξουν επίσης συζητήσεις τις επόμενες ημέρες για την αύξηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη για να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις φυσικού αερίου, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να πείσουν τη γερμανική κυβέρνηση να αναβάλει τα σχέδιά της για σταδιακή κατάργηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και να επεκτείνει τη λειτουργία των τριών πυρηνικών σταθμών της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Στρατηγική συνεργασία ομίλου ΔΕΗ και MYTILINEOS

Ρεύμα: Αμετάβλητα τα πράσινα τιμολόγια για τον Απρίλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα