ΑΘΗΝΑ
09:40
|
24.04.2024
Τμήμα της γαλλικής κοινωνίας αρνείται να καλωσορίσει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρά τις ανησυχίες για ενεργειακή ανεπάρκεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να υποδεχτεί τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για συνομιλίες στο Παρίσι κατά την διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Σαουδάραβα διαδόχου στην Ευρώπη μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο μπιν Σαλμάν έφτασε στο αεροδρόμιο Ορλί εχθές το βράδυ έπειτα από την επίσκεψή του στην Ελλάδα όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ. Στην επερχόμενη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων σήμερα, ο Μακρόν αναμένεται να ζητήσει από τον μπιν Σαλμάν να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ενεργειακές ελλείψεις στη Δύση.

Η επίσκεψη σηματοδοτεί ακόμα ένα βήμα στην αποκατάσταση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μετά την δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018 σε αυτό που μια έρευνα του ΟΗΕ περιέγραψε ως «εξωδικαστική δολοφονία για την οποία είναι υπεύθυνη η Σαουδική Αραβία». Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν «αξιόπιστα στοιχεία» που δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα υψηλόβαθμων Σαουδαράβων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δεσμευθεί να καταστήσει την Σαουδική Αραβία κράτος «παρία» κατά την προεκλογική του εκστρατεία μετά την δολοφονία του Κασόγκι, ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία νωρίτερα αυτό το μήνα, χαιρετώντας τον μπιν Σαλμάν αγγίζοντας την γροθιά του σε αυτήν του πρίγκηπα. Ο Μακρόν επισκέφθηκε το βασίλειο για συνομιλίες με τον μπιν Σαλμάν τον περασμένο Δεκέμβριο με τον Βρετανό Μπόρις Τζόνσον να ακολουθεί το παράδειγμά του τον Μάρτιο.

Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων άσκησαν έντονη κριτική. Η επίσκεψη του πρίγκιπα Μοχάμεντ στη Γαλλία και το ταξίδι του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία «δεν αλλάζουν το γεγονός ότι [ο πρίγκιπας Μοχάμεντ] δεν είναι παρά ένας δολοφόνος», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρντ, περιγράφοντας τον 36χρονο πρίγκιπα ως έναν άνθρωπο που «δεν ανέχεται τη διαφωνία».

Η Καλαμάρντ, η οποία την στιγμή της δολοφονίας ήταν ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές δολοφονίες και η οποία ηγήθηκε της ανεξάρτητης έρευνάς του, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ήταν «βαθιά προβληματισμένη από την επίσκεψη, λόγω του τι σημαίνει για τον κόσμο μας και τι σημαίνει για τον Τζαμάλ [Κασόγκι] και ανθρώπους σαν αυτόν».

Η επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γαλλία, Μπενεντίκτ Ζανρόντ, έγραψε στο Twitter ότι ο Μπιν Σαλμάν θα μπορούσε «προφανώς να υπολογίζει στον Εμανουέλ Μακρόν για την αποκατάστασή του στη διεθνή σκηνή παρά τη φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, την άθλια καταστολή κάθε κριτικής από τις σαουδαραβικές αρχές και τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη».

Ο Ζουλιέν Μπαγιού, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων (EELV), δήλωσε «σοκαρισμένος» που η Γαλλία «εγκατέλειψε εντελώς την ιδέα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο … Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να στρώσει το κόκκινο χαλί επειδή χρειαζόμαστε πετρέλαιο. Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σημαίνει ότι πουλάμε τις αρχές μας φθηνά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στα Σεπόλια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα