ΑΘΗΝΑ
12:42
|
06.05.2024
Ηχηρό προβάδισμα λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, με το συνασπισμό των δεξιών κομμάτων να την προτείνουν για πρωθυπουργό της χώρας, εφόσον εκλεγούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στον κεντροδεξιό συνασπισμό της Ιταλίας θα επιλέξει τον πρωθυπουργό εάν το μπλοκ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, ανακοίνωσε η συμμαχία την Τετάρτη, θέτοντας την ακροδεξιά ηγέτη Τζόρτζια Μελόνι στην πρώτη θέση για την ηγεσία.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι η δεξιά συμμαχία βρίσκεται σε ισχυρό προβάδισμα για να κερδίσει τις εκλογές.

Η επιλογή ενός υποψηφίου για πρωθυπουργό έχει πυροδοτήσει ένταση στο μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τους Αδελφούς της Ιταλίας της Μελόνι, το πιο δημοφιλές κόμμα αυτή τη στιγμή στον συνασπισμό.

Οι ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η Μπερλουσκόνι ανησυχούσε ότι η προοπτική της ανάληψης της εξουσίας από τη Μελόνι θα αποτρέψει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, δεδομένων των μεταφασιστικών ριζών του κόμματός της.

Ωστόσο, η συμφωνία επιβεβαιώνει έναν παραδοσιακό κανόνα εντός του μπλοκ.

«Ο συνασπισμός θα προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως πρωθυπουργό το πρόσωπο που θα υποδείξει το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα κεντροδεξιά κόμματα μετά τη συνάντηση των ηγετών τους.

Το κόμμα της Μελόνι συγκέντρωσε μόλις 4% στις εκλογές του 2018, αλλά τώρα φαίνεται να κερδίζει περισσότερο από 23%, καθιστώντας την το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας μπροστά από την κύρια κεντροαριστερή ομάδα, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Σε περίπτωση νίκης, η Μελόνι θα μπορούσε να υποδείξει και κάποιον άλλον από το κόμμα της, εφόσον το επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Ιταλίας, το 36% των βουλευτών τόσο στην Άνω όσο και στην Κάτω Βουλή εκλέγονται με βάση την αρχή του χρόνου, με τους υπόλοιπους να επιλέγονται με αναλογική εκπροσώπηση βάσει χωριστών κομματικών καταλόγων.

Αυτό το μικτό σύστημα ωφελεί τα κόμματα που σχηματίζουν συμμαχίες για να αποφύγουν την αποδυνάμωση της υποστήριξης προς την πολιτική τους οικογένεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα