ΑΘΗΝΑ
16:20
|
25.04.2024
Καταδικάστηκαν όλοι οι αστυνομικοί υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, που έγινε η αιτία να ξεσπάσει παγκόσμια οργή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο πρώην αστυνομικοί της Μινεάπολης που βοήθησαν στη βίαιη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ που επέφερε τον θάνατό ο οποίος υποκίνησε ένα τεράστιο κύμα οργής για τις φυλετικές διακρίσεςι και την αστυνομική βία παγκοσμίως, καταδικάστηκαν για ομοσπονδιακές κατηγορίες πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο Τζέι Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Τάο καταδικάστηκαν τον Φεβρουάριο για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του άοπλου μαύρου άνδρα επειδή δεν παρείχαν φροντίδα ή παρέμβαση κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψης του από τον επικεφαλής αστυνομικό υπηρεσίας Ντέρεκ Σοβέν.

Ο Κουένγκ θα περάσει τρία χρόνια πίσω από τα κάγκελα, ενώ ο Τάο καταδικάστηκε σε 42 μήνες κάθειρξης.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, που κινηματογραφήθηκε από περαστικό, οδήγησε σε παγκόσμιες διαμαρτυρίες.

Για εννέα λεπτά, ενώ ο επικεφαλής αξιωματικός Ντέρεκ Σοβέν γονάτισε στο λαιμό του Φλόιντ, ο Κουένγκ κρατούσε τα πόδια του ενώ ο Τάο συγκρατούσε τους περαστικούς.

Ο Σοβέν καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούνιο για φόνο και σήμερα εκτίει ποινή στην κρατική φυλακή. Τον Δεκέμβριο, ομολόγησε την ενοχή του σε ομοσπονδιακές κατηγορίες για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Τζορτζ Φλόιντ, αποτρέποντας μια δεύτερη δίκη.

Οι τέσσερις καταδικασμένοι δράστες της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Τάο, 36 ετών, και ο Κουένγκ, 28 ετών, και ένας τρίτος αξιωματικός, ο Τόμας Κ. Λέιν, 39 ετών, που ήταν όλοι παρόντες στη δολοφονία, κατηγορήθηκαν ότι έδειξαν «σκόπιμη αδιαφορία για τις σοβαρές ιατρικές ανάγκες [του Τζορτζ Φλόιντ]».

Ο Λέιν καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση. Όσο ο Σοβέν πατούσε τον λαιμό του Φλόιντ με το γόνατό του, ο Λέιν κρατούσε και αυτός τα πόδια του Φλόιντ ενώ εκείνος πνιγόταν και πάλευε να πάρει ανάσα.

Πλάνα από το περιστατικό τον δείχνουν να ρωτά τον Σοβέν δύο φορές αν ο κύριος Φλόιντ πρέπει να κυλήσει στο πλάι του για να μπορέσει να αναπνεύσει. Ο Σοβέν ήταν αξιωματικός εκπαίδευσης πεδίου τόσο στον Λέιν όσο και στον Κούενγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα