ΑΘΗΝΑ
17:39
|
04.05.2024
Η κατασκευή θα ξεκινήσει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Ισφαχάν τις επόμενες εβδομάδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν θα κατασκευάσει έναν νέο πυρηνικό ερευνητικό αντιδραστήρα κοντά στην πόλη Ισφαχάν, όπως ανακοίνωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας, Μοχάμαντ Εσλάμι.

«Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε επίσημα την κατασκευή ενός ερευνητικού αντιδραστήρα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισφαχάν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Εσλάμι κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Εγκατάσταση Μετατροπής Ουρανίου (UFC) της Ισφαχάν.

Το Κέντρο Πυρηνικής Τεχνολογίας της Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, το οποίο δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1980, είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας της χώρας. Εκτός από το UFC, φέρεται να στεγάζει αρκετούς ερευνητικούς αντιδραστήρες κινεζικής κατασκευής, ένα εργοστάσιο παραγωγής καυσίμων και άλλες πυρηνικές υποδομές.

Σύμφωνα με τον Εσλάμι, το «εξ’ ολοκλήρου εγχώριο» κατασκευαστικό έργο θα βοηθήσει το Ιράν να αποκτήσει τελικά πρόσβαση στην πλήρη αλυσίδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, την οποία χρειάζεται η χώρα, καθώς τα λίγα έθνη που κατέχουν αυτήν την τεχνολογία είναι απρόθυμα να συνεργαστούν με την Τεχεράνη.

Την 25η Ιουνίου, ο Εσλάμι ανακοίνωσε ότι το Ιράν ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου ιρανικού πυρηνικού εργοστασίου. Η χώρα διαθέτει επί του παρόντος έναν λειτουργικό αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας, τον πυρηνικό σταθμό Bushehr, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε την δεκαετία του 1970 από γερμανικές εταιρείες, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις την δεκαετία του 2010 από την Ρωσία.

Στα μέσα Ιουλίου, ένας ανώτερος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ισχυρίστηκε ότι η χώρα διαθέτει την τεχνική ικανότητα να παράγει πυρηνική βόμβα, αλλά δεν έχει λάβει την πολιτική απόφαση να το πράξει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται τον στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα