ΑΘΗΝΑ
15:59
|
19.05.2024
«Είναι σαφές ότι η παύση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολύ υψηλών τιμών».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τέλος της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους πελάτες θα μπορούσε να κάνει τις ήδη εκτοξευόμενες τιμές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου ακόμη υψηλότερες, προειδοποίησε το Εθνικό Δίκτυο, ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου της χώρας. Η εταιρεία δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστεί «δύσκολες» περιόδους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες περίοδοι ελλείψεων.

«Ενώ η Βρετανία δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο στον βαθμό που εξαρτάται η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι σαφές ότι η παύση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολύ υψηλών τιμών», δήλωσε ο Διαχειριστής Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας του Εθνικού Δικτύου σε σημερινή του έκθεση.

«Λαμβάνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας σε πιθανούς κινδύνους και αβεβαιότητες λόγω πιθανής έλλειψης εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει την παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων άνθρακα και την διερεύνηση της απόκρισης από την πλευρά της ζήτησης με βάση την αγορά», αναφέρει η έκθεση.

Ο μέσος μηνιαίος λογαριασμός ενέργειας των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 500 λίρες (597 ευρώ) από τον Ιανουάριο, δήλωσε χθες η εταιρεία συμβούλων BFY Group με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τεράστια τμήματα του βρετανικού κοινού δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς τους αυτόν τον χειμώνα», προειδοποίησε η ανώτερη σύμβουλος Τζέμα Μπέργουικ, όπως αναφέρει το Bloomberg. «Οι μέσες οικογένειες με δύο εργαζόμενους γονείς θα βρίσκονται σε ένδεια καυσίμων».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν επηρεαστεί από το αυξανόμενο κόστος ζωής. Το εθνικό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 54% από την 1η Απριλίου, ενώ οι ενεργειακές δαπάνες των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί κατά 700 λίρες ετησίως κατά μέσο όρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου

Χερσώνα: Ένας νεκρός, 16 τραυματίες από ουκρανική επίθεση σε λεωφορείο

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα