ΑΘΗΝΑ
12:37
|
26.04.2024
Τι αποκαλύπτει η απόρρητη έκθεση της OLAF για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) για την Frontex και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, έφερε στη δημοσιότητα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κάνοντας λόγο για «κατηγορητήριο σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης», η οποία εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν παραβιάζει το νόμο.

Σε άρθρο του με τίτλο «Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τη Frontex: Συγκάλυψη, απόκρυψη, ψέματα», το περιοδικό υποστηρίζει ότι η Frontex όχι μόνο γνώριζε, αλλά χρηματοδοτούσε κιόλας τις επαναπροωθήσεις, γεγονός που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά τον αντιπρόεδρό της Μαργαρίτη Σχοινά που είναι και αρμόδιος για τα ζητήματα μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel η 129 σελίδων έκθεση της OLAF, αναφέρει πως μετά από την εξέταση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του πρώην επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγγέρι και τις καταθέσεις μαρτύρων συμπεραίνεται ότι η Frontex έχει εμπλακεί στις «παράνομες ενέργειες» του ελληνικού Λιμενικού και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες γνώριζε, αλλά όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποτρέψει, όχι μόνο τις συγκάλυπτε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε μέχρι και να τις στηρίξει με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Επιπλέον, η έκθεση θέτει υπό πίεση την μεταβατική επικεφαλής της Υπηρεσίας, Αΐγια Καλνάγια, καθώς είναι καθημερινές οι μαρτυρίες προσφύγων πως η πρακτική των επαναπροωθήσεων συνεχίζεται και διευρύνεται, όπως συνεχίζεται και η στενή συνεργασία της Frontex με τους Έλληνες συνοριοφύλακες, «θέτοντας μάλιστα υπαλλήλους της υπό τις εντολές των ελληνικών Αρχών», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Επικαλούμενο της έκθεση της OLAF, το Spiegel, κάνει λόγο για διαρθρωτικά προβλήματα, που δεν έχουν να κάνουν με την όποια διαχείριση από τον Φαμπρίς Λεγγέρι. «Για παράδειγμα, οι άνθρωποι του ελληνικού Λιμενικού, όπως φαίνεται, ασκούν πίεση στους υπαλλήλους της Frontex, ώστε να μην αποκαλύψουν παράνομες ενέργειες. Επίσης, τακτικά οι Έλληνες αποκρύπτουν την άφιξη πλοιαρίων με μετανάστες, που δεν καταγράφονται στη βάση δεδομένων της Frontex», αναφέρει χαρακτηριστικά..

«Δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα η έκκληση που απηύθυνε η Επίτροπος στην ελληνική κυβέρνηση να απέχει από παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει τολμήσει να περικόψει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην Ελλάδα, αλλά ούτε και έχει εκκινήσει διαδικασία σε βάρος της χώρας για παραβίαση των ευρωπαϊκών Συνθηκών», σύμφωνα με το Spiegel.

Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού καταλήγει, μάλιστα, ως εξής: «Στις Βρυξέλλες, είναι κοινό μυστικό ότι αυτό οφείλεται στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ανήκει ιδεολογικά και στην ίδια παράταξη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 44χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα