ΑΘΗΝΑ
22:22
|
08.05.2024
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τάχθηκε σήμερα υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό όσον αφορά τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε σήμερα τις τελευταίες προσπάθειες της Βενεζουέλας να ανακτήσει τα αποθέματα χρυσού της, αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία βρίσκονται στα στα υπόγεια θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας στο Λονδίνο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τα οποία ο χρυσός πρέπει να μεταφερθεί από το Λονδίνο, θα πρέπει να αγνοηθούν, σηματοδοτώντας την τελευταία νίκη για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος κέρδισε μια σειρά από νομικές συγκρούσεις για τον χρυσό αφού η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνώρισε αυτόν και όχι τον Μαδούρο ως πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Έχω … καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το συμβούλιο του Γκουαϊδό πετυχαίνει: ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας δεν μπορούν να αναγνωριστούν», δήλωσε ο δικαστής της υπόθεσης.

Στις αρχές του 2019, η βρετανική κυβέρνηση, όπως και η ελληνική, υποστήριξε τον Γκουαϊδό, αφού κήρυξε προσωρινή προεδρία και κατήγγειλε τον Μαδούρο για νόθευση των εκλογών του 2018.

Ο Γκουαϊδό εκείνη την εποχή ζήτησε από την Τράπεζα της Αγγλίας να εμποδίσει την κυβέρνηση του Μαδούρο να έχει πρόσβαση στον χρυσό. Στη συνέχεια, η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας μήνυσε την Τράπεζα της Αγγλίας για να ανακτήσει τον έλεγχο των αποθεμάτων.

Η νομική ομάδα του Μαδούρο έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να πουλήσει ένα τμήμα από τους 31 τόνους χρυσού για να χρηματοδοτήσει την απάντηση της Βενεζουέλας στην πανδημία του κορωνοϊού και να ενισχύσει το σύστημα υγείας της χώρας.

Η αντιπολίτευση του Γκουαϊδό έχει ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να πληρώσει τους ξένους συμμάχους του, κάτι που οι δικηγόροι του αρνούνται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα