ΑΘΗΝΑ
21:02
|
30.04.2024
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας της Γουινέας και του χειρισμού των σχεδίων επιστροφής στη δημοκρατία έχουν φέρει την πρωτεύουσα σε αδιέξοδο, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για έναν νεκρό διαδηλωτή.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Μέτωπο για την Προάσπιση του Συντάγματος (FNDC), ένα άτομο σκοτώθηκε από σφαίρες στο προάστιο Χαμνταλάγιε στο Κόνακρι και ακόμα διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών απαγορευμένων διαδηλώσεων στη χώρα.

Το FNDC είναι ένας ισχυρός πολιτικός συνασπισμός που κάλεσε στις διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα για να καταδικάσει τη «μονομερή διαχείριση» του στρατού για επιστροφή στην πολιτική εξουσία μετά την κατάληψη της εξουσίας το 2021. Ο πρώην κυβερνητικός συνασπισμός «για τον λαό, την εθνική συμμαχία και την δημοκρατία», κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Το FNDC κατηγόρησε τους στρατιωτικούς ηγέτες ότι «αρνούνται συστηματικά» να προχωρήσουν σε έναν «αξιόπιστο διάλογο» για τον καθορισμό των όρων της μετάβασης στη δημοκρατία.

Ο συνταγματάρχης Μαμάντι Ντουμπούγια ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος τον περασμένο Οκτώβριο μετά το πραξικόπημα κατά του προέδρου Άλφα Κόντε, η προσπάθεια του οποίου να παρατείνει την εξουσία του για τρίτη θητεία πυροδότησε εκτεταμένη οργή. Ο Ντούμπουγια είπε ότι η αποστολή της κυβέρνησής του ήταν να «επανιδρυθεί το κράτος» με τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και στη συνέχεια τη διοργάνωση «ελεύθερων, αξιόπιστων και διαφανών» εκλογών.

Χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος του περιφερειακού μπλοκ της ECOWAS, Ουμάρο Σισόκο Εμπάλο, δήλωσε ότι ο στρατός έχει πεισθεί να επισπεύσει την επιστροφή στη δημοκρατία, προσθέτοντας ότι το τωρινό καθεστώς δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των 24 μηνών.

Ωστόσο, οι στρατιωτικές αρχές της χώρας, ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «ούτε η κυβέρνηση ούτε η προεδρία επιβεβαιώνουν αυτές τις πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της μετάβασης στη Γουινέα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Από φίλια πυρά σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα