ΑΘΗΝΑ
13:05
|
30.04.2024
«Καλύτερα να βασιστούμε στον εαυτό μας παρά στις Βρυξέλλες» λέει για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική στρατηγική της Δύσης σε σχέση με τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση δεν λειτουργεί και η ειρήνη στην Ουκρανία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο Kossuth.

Επέκρινε επίσης, την ιδέα ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορέσει να υπερκεράσει τις ρωσικές δυνάμεις με τη συνδρομή των δυτικών όπλων, ως αυταπάτη, προσθέτοντας ότι ούτε οι κυρώσεις της ΕΕ, που υποτίθεται ότι θα αποσταθεροποιούσαν τη Ρωσία, δεν λειτούργησαν. «Ολόκληρος ο κόσμος δεν είναι ενωμένος ενάντια στη Ρωσία», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Βίκτορ Όρμπαν, εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει ανάγκη για ένα νέο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη. «Δεν σβήνεις τη φωτιά με φλογοβόλο» ανέφερε κάνοντας λόγο για έναν αμερικανικό πόλεμο διά αντιπροσώπων στον οποίο έχει μισοεμπλακεί η Δύση.

«Πρέπει να συμφωνηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και Εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενιαίο στρατό, πρέπει και πάλι να περιμένουμε ευρωπαϊκή σταθερότητα από μια ρωσοαμερικανική συμφωνία», κατέληξε.

Συμφωνία για την αγορά επιπλέον ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Ε.Ε. για την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου είναι «θέμα επιβίωσης» και επομένως είναι καλύτερα «να βασιστούμε στον εαυτό μας παρά στις Βρυξέλλες».

Επιβεβαίωσε μάλιστα τις προ ημερών ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών και Εμπορίου της κυβέρνησής του για νέα συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Μόσχα.

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να συνάψει άμεσα συμφωνία για την αγορά επιπλέον 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου προκειμένου να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της για τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Βίκτορ Όρμπαν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η ουγγρική εταιρεία MVM υπέγραψε δύο μακροπρόθεσμες συμβάσεις με την Gazprom, οι οποίες προβλέπουν την προμήθεια συνολικά 4,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέσω αγωγών μέσω Σερβίας και Αυστρίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για 15 χρόνια και μπορεί να αναθεωρηθεί 10 χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Διεργασίες Μπλίνκεν για συμφωνίες ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ υπό όρους

Στη Σερβία μεταβαίνει το Μάιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα