Την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη φέρεται να παραδέχθηκε ευθέως ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επικαλούμενος αίτημα ξένων υπηρεσιών, σε μια αποκάλυψη που καταρρίπτει το αφήγημα περί μη εμπλοκής της κυβέρνησης, και αφήνει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτει η ΕΥΠ από την αρχή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εμφανώς εκτεθειμένο.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Άγγελου Προβολισιάνου για το Documento, «σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο διοικητής της ΕΥΠ αφού αναφέρθηκε στην “τουρκική απειλή” και “κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης”, ισχυρίστηκε δις πως η παρακολούθηση του δημοσιογράφου από την ΕΥΠ ξεκίνησε μετά από αίτημα ξένων υπηρεσιών. Ωστόσο, απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες και γιατί έκριναν ότι έπρεπε να γίνει αντικείμενο παρακολούθησης ένας δημοσιογράφος».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, φέρεται να απέδωσε στο προσφυγικό ζήτημα και στη ροή μεταναστών την τροπολογία που ψηφίστηκε τον Μάρτιο από την κυβέρνηση, η οποία στερεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι δεν βρίσκονται υπό παρακολούθηση, η οποία εισήχθη μάλιστα σε νομοσχέδιο διαφορετικής θεματολογίας μετά τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου για την παρακολούθησή του.
«Μου μεταφέρουν πως ο Διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε στην Βουλή την παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ το 2020. Το έκανε με 4 μήνες καθυστέρηση. Ακόμη, μου μεταφέρουν πως υπονόησε πως αυτή η παρακολούθηση δήθεν έγινε μετά από αίτημα ξένης αρχής. Εμείς από τα επίσημα έγγραφα γνωρίζουμε πως η Βασιλική Βλάχου η επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ διέταξε την παρακολούθηση μου για λόγους εθνικής ασφαλείας» ανέφερε ο δημοσιογράφος σε ανάρτησή του στο Twitter σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα της συνεδρίασης.
Όπως επεσήμανε, «αν ξένη υπηρεσία αιτήθηκε στην ΕΥΠ να τεθεί υπό παρακολούθηση ένας Έλληνας οικονομικός συντάκτης, αναμένω να δημοσιευθεί το ποια ήταν αυτή και πως η επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, ταυτίζεται με το δήθεν αίτημα ξένης αρχής», ενώ την ίδια ώρα υπογράμμισε πως «η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία που θα αποκαλύπτουν τα πολιτικά -και μη πρόσωπα – που είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις με το Predator».
Ο ίδιος μάλιστα κάνει λόγο για κυβερνητική προσπάθεια ώστε να δικαιολογηθεί η τροποποίηση του νόμου, προκειμένου να μην του γνωστοποιηθεί η παρακολούθησή του, ενώ ζητά να διερευνηθεί γιατί η Ελληνίδα εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΥ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθηση στις 12 Αυγούστου 2020, την ίδια ημέρα που υπέβαλε καταγγελία στην ΑΔΑΕ. «Αν υπήρχε αίτημα ξένης αρχής δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί η παρακολούθηση;» διερωτάται.
Σημειώνεται ότι προ μηνών, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Μηνά Κωνσταντίνου για το Documento, σχετικά με την εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν λόγω παρακολούθηση, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Οικονόμου, ισχυριζόταν πως «θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνωρίζω εγώ ή η κυβέρνηση αν αυτά που λέτε και διακινούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ισχύουν» διότι «θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό και από άποψη ηθικής και από άποψη νομικής πλευράς να γνωρίζει ή να σχολιάζει κανείς πέρα από τις αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με το συγκεκριμένο πλαίσιο για αυτού του είδους τις συγκεκριμένες διαδικασίες, πάντοτε υπό την έγκριση και την επίβλεψη της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης».
«Είναι ξεκάθαρο, το έχω πει, οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καμία συναλλαγή με εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοια λογισμικά» υποστήριζε τον Απρίλιο ο Γ. Οικονόμου, με την κυβέρνηση να υιοθετεί το αφήγημα περί μη εμπλοκής της στις διαδικασίες, το οποίο καταρρίφθηκε μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΥΠ.
«Στον πρωθυπουργό η πολιτική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις»
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, φέρεται να συνέδεσε τις δύο περιπτώσεις, υποστηρίζοντας κατά το δημοσιευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ότι «όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη, παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη».
«Πώς εξηγείται μόλις ο Κουκάκης καταλαβαίνει πως παρακολουθείται, να διακόπτεται η νόμιμη παρακολούθηση και λίγες μέρες μετά (όπως απέδειξε) ξεκίνησε η παρακολούθησή του με το Predator! Τόσο τυχαίο;» φέρεται να υπογράμμισε.
«Η πολιτική ευθύνη είναι αποκλειστικά του Πρωθυπουργού ο οποίος από την αρχή της διακυβέρνησής του επέλεξε να υπαγάγει την ΕΥΠ στην δική του εποπτεία αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τον Διοικητή της ώστε να τοποθετήσει δικό του άνθρωπο που δεν είχε τα τυπικά προσόντα, δημιουργώντας στη συνέχεια στεγανό μηχανισμό στο εσωτερικό της ΕΥΠ με ειδικό λογαριασμό με δικό του ΑΦΜ να λειτουργεί ως ΕΥΠ στο πλαίσιο της ΕΥΠ, αλλάζοντας τον τρόπο πρόσληψης σε αυτήν, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ήταν υποχρεωμένη ανεξάρτητη αρχή η αρμόδια για τις παρακολουθήσεις να ενημερώνει ότι παρακολουθεί» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Την ίδια ώρα, επεσήμανε πως «από τα στοιχεία δε που είναι δημόσια προκύπτει σαφώς ότι όποιος παρακολούθησε και μόλυνε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη για τον οποίο η ΕΥΠ είχε ζητήσει να παρακολουθείται με βάση τη νόμιμη διαδικασία και να διακόψει στη συνέχεια όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε στην ΑΔΑΕ, είναι ο ίδιος ο οποίος επιχείρησε να μολύνει και το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη δεδομένου ότι ο σύνδεσμος ήταν κοινός και στις δύο περιπτώσεις».
«Απίθανη μονταζιέρα και διαρροές» βλέπει η κυβέρνηση στις αποκαλύψεις
«Είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα. Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απίθανη μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση» αναφέρουν πηγές του κυβερνώντος κόμματος από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.