ΑΘΗΝΑ
01:46
|
20.04.2024
Ο οίκος δημοπρασιών δήλωσε ότι στόχος του ήταν η διατήρηση της Ιστορίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ρολόι που φέρεται να ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ πωλήθηκε έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων (1,08 εκατομμυρίων ευρώ) σε ανώνυμο πλειοδότη σε δημοπρασία στις ΗΠΑ. Το ρολόι Huber φέρει μια σβάστικα και έχει χαραγμένα τα αρχικά «AH».

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, το ρολόι πιθανότατα δόθηκε ως δώρο γενεθλίων στον φασίστα ηγέτη το 1933, την χρονιά που έγινε καγκελάριος της Γερμανίας, και πάρθηκε ως αναμνηστικό όταν Γάλλοι στρατιώτες εισέβαλαν στο Berghof, το ορεινό καταφύγιο του Χίτλερ, τον Μάιο του 1945.

Τα έγγραφα που παρείχε ο οίκος δημοπρασιών αναφέρουν ότι δεν μπορεί να παράσχει αποδείξεις ότι ο Χίτλερ φορούσε πραγματικά το ρολόι, αλλά μια αξιολόγηση από έναν ανεξάρτητο ειδικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κατά πάσα πιθανότητα» ανήκε σε αυτόν.

Παρά το γεγονός ότι το ρολόι απέφερε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, υπολείπεται της εκτίμησης του οίκου δημοπρασιών για 2 έως 4 εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.

Ο Αδόλφος Χίτλερ ηγήθηκε της ναζιστικής Γερμανίας μεταξύ 1933 και 1945, ενορχηστρώνοντας την συστηματική δολοφονία έως και 11 εκατομμυρίων ανθρώπων – έξι εκατομμύρια από τους οποίους σκοτώθηκαν επειδή ήταν Εβραίοι.

Εβραίοι ηγέτες καταδίκασαν την δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε στο Μέριλαντ, πριν από την πώληση. Ο οίκος δημοπρασιών Alexander Historical Auctions, ο οποίος έχει πουλήσει ναζιστικά αναμνηστικά στο παρελθόν, δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι στόχος του ήταν η διατήρηση της Ιστορίας.

Άλλα αντικείμενα στη δημοπρασία περιελάμβαναν ένα φόρεμα που ανήκε στη σύζυγο του Χίτλερ, Εύα Μπράουν, υπογεγραμμένες φωτογραφίες αξιωματούχων των Ναζί και ένα κίτρινο πάνινο Αστέρι του Δαβίδ που φέρει τη λέξη «Jude», που σημαίνει «Εβραίος» στα γερμανικά. Κατά την διάρκεια του ολοκαυτώματος, οι Ναζί ανάγκασαν τους Εβραίους να φορούν τα κίτρινα αναγνωριστικά ως περιβραχιόνια ή κονκάρδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα