Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επιβεβαίωσε σήμερα ότι πρόκειται να επισκεφθεί τέσσερις ασιατικές χώρες αυτή την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο καμία αναφορά στην ενδεχόμενη επίσκεψή της στην Ταϊβάν.
Η Πελόζι δήλωσε ότι ηγείται μιας αντιπροσωπείας του Κογκρέσου που θα ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη, την Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες για το εμπόριο, την πανδημία του κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και την «δημοκρατική διακυβέρνηση».
«Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου Μπάιντεν, η Αμερική είναι σταθερά προσηλωμένη στην έξυπνη, στρατηγική δέσμευση στην περιοχή, κατανοώντας ότι ένας ελεύθερος και ακμάζων Ινδο-Ειρηνικός είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία στο έθνος μας και σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε η δήλωση της Πελόζι.
Η υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ή διαψεύσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ενδέχεται να επισκεφθεί την Ταϊβάν. Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε την Πέμπτη να μην αναμειχθεί η Πελόζι στις συναλλαγές του Πεκίνου με το νησί. «Αυτοί που παίζουν με την φωτιά στο τέλος θα αφανιστούν από αυτήν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σι.
«Είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε υποστήριξη στην Ταϊβάν», δήλωσε η Πελόζι σε δημοσιογράφους νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Κανένας από εμάς δεν έχει πει ποτέ ότι είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας όσον αφορά την Ταϊβάν», πρόσθεσε. «Αυτή η απόφαση επαφίεται στην Ταϊβάν».
Το Πεκίνο βλέπει τις επίσημες επαφές των ΗΠΑ με την Ταϊβάν ως ενθάρρυνση για την μονιμοποίηση της ανεξαρτησίας του νησιού, ένα βήμα που οι ηγέτες των ΗΠΑ λένε ότι δεν υποστηρίζουν. Η Πελόζι, επικεφαλής ενός από τους τρεις κλάδους της αμερικανικής κυβέρνησης, θα είναι η πιο υψηλόβαθμη εκλεγμένη Αμερικανίδα αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Ταϊβάν από τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, το 1997.
Το Πεκίνο δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει εάν η Πελόζι ταξιδέψει στην Ταϊβάν, αλλά το υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός θα λάβει «ισχυρά μέτρα για να αποτρέψει οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση».
Ωστόσο, η στρατιωτική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, έχει αναπτύξει αυξανόμενο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών και βομβαρδιστικών γύρω από την Ταϊβάν.
«Τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών τύπων της Πολεμικής Αεροπορίας πετούν γύρω από το πολύτιμο νησί της πατρίδας, ενδυναμώνοντας και ενισχύοντας την ικανότητα διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», δήλωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος συνταγματάρχης Σεν Τζινκέ, αναφερόμενος στην Ταϊβάν.