ΑΘΗΝΑ
23:50
|
26.04.2024
Δεν παρέλειψε τους υπαινιγμούς για τη στάση Ρωσίας, Ιράν και Βόρειας Κορέας στο θέμα των πυρηνικών όπλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανοικτό το ενδεχόμενο πυρηνικού ολοκαυτώματος με ευθύνη των ΗΠΑ στην «εξαιρετική περίπτωση» που κριθεί πως θίγονται «εθνικά ζωτικά συμφέροντα» άφησε απόψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έριξε τον «κεραυνό» στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε απόψε κατά την πρώτη μέρα της 10ης διάσκεψης της διεθνούς Συμφωνίας Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (γνωστή ως ΝΤΡ) που ολοκληρώνεται στις 26 Αυγούστου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Παρόλα αυτά φρόντισε να επικρίνει τη στάση Ρωσίας, Ιράν και Βόρειας Κορέας στο θέμα των πυρηνικών όπλων.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία κάλεσε την ηγεσία της να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει πάρει στο πλαίσιο της συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (ΝΤΡ) και στη συνέχεια την κατηγόρησε για «παράτολμη, επικίνδυνη» συμπεριφορά στο θέμα. Συσχέτισε μάλιστα την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τον Ιανουάριο τα πέντε μόνιμα μέλη και πυρηνικές δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία).

Αυτή τη φορά μόνο τρεις από τις πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ, εν προκειμένω οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία κάλεσαν τη Ρωσία «να σταματήσει τις ανεύθυνες και επικίνδυνες ρητορικές και συμπεριφορές πάνω στα πυρηνικά και να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να δεσμευτεί εκ νέου «με λόγια και πράξεις» στις αρχές που οδήγησαν στην Συμφωνία Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων.

Σε άλλο σημείο κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις «προκλήσεις» σε θέματα πυρηνικών προσθέτοντας πως την περίοδο έναρξης της διεθνούς διάσκεψης στην Νέα Υόρκη «η Βόρεια Κορέα ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην έβδομη πυρηνική δοκιμή».

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι η διατήρηση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που παραβίασε μονομερώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «παραμένει το καλύτερο αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ, το Ιράν και τον κόσμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα