ΑΘΗΝΑ
19:29
|
13.05.2024
«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, αχαρτογράφητα νερά και σε ότι αφορά τις τιμές και σε ότι αφορά την επάρκεια. Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, προειδοποίησε για επερχόμενη ενεργειακή ανεπάρκεια και ακρίβεια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, κάτι που απέδωσε στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών ρεύματος στα ελληνικά νοικοκυριά.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της ενεργειακής κρίσης. Εξαρχής είχαμε επισημάνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλούσε σοβαρότατα προβλήματα σε όλη την ήπειρό μας τα οποία θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας και την αντοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών», υποστήριξε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επεσήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις προοιωνίζουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες για ολόκληρη την ήπειρό μας. «Είναι προφανές ότι κάποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο αλλά είναι βέβαιο ότι οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν καμιά χώρα ανέγγιχτη. Θα αφορούν άλλωστε τόσο την επάρκεια όσο και τις τιμές στην ενέργεια».

Ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε πως η απόφαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ για την μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου στο μπλοκ δεν φαίνεται να επαρκεί και πως ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη ακόμη πιο δραστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, έγκαιρα. «Ιδίως μάλιστα στην επιβολή πλαφόν σε ό,τι αφορά τη χονδρική τιμή του αερίου και την απεξάρτηση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Ανέφερε ακόμη ότι με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για την μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τόσο ως προς την επάρκεια όσο και ως προς την τιμή», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε εθνικές πολιτικές με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο αλλά και στα νοικοκυριά με στόχο την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, αλλά επαίνεσε την πολιτική της κυβέρνησης χωρίς την οποία, όπως ανέφερε, η εγχώρια κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

«Η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να επανέλθει με κανέναν τρόπο στο σημείο του 2010», προειδοποίησε, και υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν μπορούν να απορροφήσουν το σύνολο των ανατιμήσεων τις οποίες απέδωσε στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση και έκανε λόγο για εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του προγράμματος στήριξης των πολιτών.

Ωστόσο ισχυρίστηκε πως με τον μηχανισμό δέσμευσης των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οικιακοί καταναλωτές θα διαπιστώσουν απορρόφηση των αυξήσεων έως και 90%, ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά απάντησε πως «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή».

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, αχαρτογράφητα νερά και σε ότι αφορά τις τιμές και σε ότι αφορά την επάρκεια. Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε ότι η επιδότηση της βενζίνης για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, για αυτοκίνητο στην ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση του fuel pass 2 ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο. Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 100 ευρώ για το τρίμηνο, ενώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών-μοτοποδηλάτων η επιδότηση ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και στα 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Υπενθυμίζεται σε ό,τι αφορά την περίμετρο, ότι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, και έως 45.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά την νέα έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου είπε ότι παρακολουθούμε προσεχτικά και την πορεία του πλοίου και τις δηλώσεις. «Ψύχραιμα και αποφασιστικά θα κάνουμε αυτό που επιβάλλεται για να έχουμε σταθερότητα, για να μην έχουμε εντάσεις, για να έχουμε Ειρήνη και βέβαια ανυποχώρητα σε ο,τι αφορά τα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.

Σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι επιβάλλεται η ελληνική δικαιοσύνη να κάνει ο,τι πρέπει και όλες οι κρατικές υπηρεσίες να συνδράμουν. Ερωτηθείς ποιοι κάνουν αυτές τις παρακολουθήσεις είπε ότι πρόκειται για αυτούς που έχουν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά στη διάθεσή τους, ζητώντας να μην «περάσουμε στο άλλο άκρο, αυτό της τεχνοφοβίας».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του βρετανικού μουσείου υπέρ του δανεισμού στη χώρα μας γλυπτών του Παρθενώνα , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της επανένωσής τους στο φυσικό τους χώρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιατροδικαστής για νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: «Το μωρό γεννήθηκε ζωντανό»

ΗΠΑ-Πανεπιστήμιο Ντιουκ: Φοιτητές αποχώρησαν πριν την ομιλία του κωμικού Σάινφελντ

Η αριστεία στην τραπ μουσική

Θεσσαλονίκη: Γέμισε με νεκρά ποντίκια ο Θερμαϊκός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα