ΑΘΗΝΑ
13:35
|
23.04.2024
«Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με τις τελετουργίες “απόδοσης τιμής” δεν μπορούν να κρύψουν τις πολιτικές επιπτώσεις της άρνησης διαπραγμάτευσης για τις επανορθώσεις».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία πολύ σημαντική παρέμβαση προέβη την Παρασκευή 29 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη χώρα μας της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την «υποκριτική συμπεριφορά» της Αναλένας Μπέρμποκ αναφορικά με τις ελληνικές αξιώσεις για επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Η FIR και τα μέλη της δηλώνουν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν το ελληνικό αίτημα για την απόδοση των απαιτούμενων αποζημιώσεων και επανορθώσεων, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), από την πλευρά του, προσυπογράφει την ανακοίνωση της FIR, σχολιάζοντας τα όσα είπε η Γερμανίδα υπουργός, περί επενδύσεων σε μαρτυρικά χωριά αντί για την απόδοση των απαράγραπτων γερμανικών οφειλών, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά του να συνεχίζει ανυποχώρητα τον αγώνα για δικαιοσύνη και αποζημίωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) έχει ως εξής (η μετάφραση – απόδοση από τα αγγλικά είναι των Λη Σαράφη και Άννας Μαρίας Κωνσταντάκη):

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) είναι απογοητευμένη από τη στάση της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών κας Μπέρμποκ αναφορικά με το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.

Αυτοί που ανέμεναν ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα επεδείκνυε μια πιο ρεαλιστική στάση στο ζήτημα της αναγνώρισης των ελληνικών αξιώσεων επανόρθωσης και αποζημίωσης για τα εγκλήματα πολέμου και την κλοπή των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων κατά την περίοδο της κατοχής, απογοητεύθηκαν οικτρά από την επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ (στην Ελλάδα).

Είναι γεγονός ότι η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε – όπως και ο προκάτοχος της Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ το 2018 – έναν χώρο όπου χιλιάδες Έλληνες φυλακίστηκαν και κακοποιήθηκαν, άφησε λουλούδια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα και ανακοίνωσε, σε συνέντευξή της σε εφημερίδα, ότι ήταν «ζήτημα καρδιάς» γι’ αυτήν η ανάμνηση της ναζιστικής κυριαρχίας του τρόμου.

Με συμβολικές κινήσεις και όμορφα λόγια, όμως, επιχείρησε να ξεγελάσει τα θύματα, τους συγγενείς τους και την ελληνική κυβέρνηση η οποία επιμένει στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Η κυρία Μπέρμποκ έκανε σαφές ότι η ίδια και η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ούτε κατά το ελάχιστο διατεθειμένη για συζητήσεις πάνω στο ζήτημα αυτό.

Η FIR εκφράζει την απογοήτευσή της για την υποκριτική συμπεριφορά της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών. Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με τις τελετουργίες «απόδοσης τιμής» δεν μπορούν να κρύψουν τις πολιτικές επιπτώσεις της άρνησης διαπραγμάτευσης για τις επανορθώσεις.

Η FIR και τα μέλη της συνεχίζουν να στηρίζουν το πολιτικό αίτημα των ενώσεων θυμάτων της κατοχής στην Ελλάδα για την απόδοση των απαιτούμενων αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Με τις καλύτερες ευχές
Dr. Ulrich Schneider, Γενικός Γραμματέας της FIR

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Κως: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους γονείς του νεκρού βρέφους

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα