ΑΘΗΝΑ
12:26
|
04.05.2024
Το Ιράν έχει την τεχνική ικανότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν έχει την πρόθεση να το πράξει, λέει ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τεχεράνη διαθέτει τα τεχνικά μέσα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοιος στόχος στην ατζέντα της, δήλωσε, σήμερα Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας Μοχάμαντ Εσλαμί.

«Το Ιράν έχει την τεχνική δυνατότητα να δημιουργήσει μια πυρηνική βόμβα, ωστόσο, ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ενώ χαρακτήρισε αβάσιμε τις κατηγορίες για φιλοδοξία ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. «Πρόκειται για ψευδείς κατηγορίες που προωθούνται από το Ισραήλ με την υποστήριξη αντεπαναστατικών δυνάμεων για να ξεγελάσουν την κοινή γνώμη», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Εσλαμί, «έχει εδραιωθεί μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που λειτουργεί με επιτυχία». «Όλες οι ενέργειές μας υλοποιούνται στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων υπό τον έλεγχο του ΙΑΕΑ», σημείωσε.

Στις 22 Ιουλίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι δήλωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει σημαντικά από το 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, καμία χώρα χωρίς στρατιωτικά έργα δεν εμπλουτίζει ουράνιο έως και 60% όπως το Ιράν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η σταδιακή απόρριψη από την Τεχεράνη των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Ιράν εμπλέκεται στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία νωρίς τα ξημερώματα

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα