ΑΘΗΝΑ
00:48
|
27.04.2024
Οι «τελικές λεπτομέρειες» συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια συνάντησης μεταξύ του βασιλιά της Ιορδανίας και του πρωθυπουργού του Ισραήλ στο Αμμάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδια για την προώθηση της κατασκευής ενός κοινού βιομηχανικού πάρκου αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την Ιορδανία κατά μήκος των κοινών συνόρων των δύο χωρών. Η απόφαση για το έργο, που αποκαλείται «Πύλη της Ιορδανίας», ήρθε κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της ισραηλινής κυβέρνησης την Κυριακή.

Σύμφωνα με ισραηλινή δήλωση, η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά το 1994, όταν οι δύο χώρες εξομάλυναν τους μεταξύ τους δεσμούς, αλλά οι «τελικές λεπτομέρειες» συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια συνάντησης μεταξύ του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ Β’, και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.

«Είκοσι οκτώ χρόνια από την ειρηνευτική συμφωνία με την Ιορδανία, κάνουμε άλλο ένα βήμα μπροστά στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Λαπίντ εχθές. «Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της περιοχής».

Οι εργασίες για το έργο είχαν ήδη ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης μιας γέφυρας μεταξύ των δύο πλευρών του πάρκου, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το βορειοανατολικό τμήμα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, κοντά στην ισραηλινή πόλη Μπεΐτ Σεάν, που παλαιότερα ονομαζόταν Μπεϊσάν πριν από την εκδίωξη των Παλαιστινίων κατοίκων της το 1948, όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ, σε αυτό που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Νάκμπα, ή «καταστροφή».

Σύμφωνα με δηλώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 200 εκατομμύρια ισραηλινά σέκελ (57,6 εκατομμύρια ευρώ). Θα περιλαμβάνει ισραηλινά και ιορδανικά εργοστάσια στην ιορδανική πλευρά του πάρκου, ενώ στην ισραηλινή πλευρά θα κατασκευαστούν μια πτέρυγα εφοδιαστικής και μια βάση για την μεταφορά αγαθών από τα ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα. Για το έργο έχουν διατεθεί περίπου 172 στρέμματα στην Ιορδανία για το έργο και περίπου 60 στρέμματα στην ισραηλινή πλευρά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα