ΑΘΗΝΑ
09:58
|
05.10.2022
Θα ελεγχθεί αύριο από επιθεωρητές στην Κωνσταντινούπολη και θα συνεχίσει το ταξίδι του για τον Λίβανο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρώτο πλοίο με φορτίο ουκρανικών σιτηρών αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το πλοίο Razoni, απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στον Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου, το μεσημέρι, αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη».

Η συμφωνία ασφαλούς διέλευσης, υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους αντιπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπει την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών υπό διεθνή επίβλεψη. Μια παρόμοια συμφωνία που υποράφηκε ταυτόχρονα εγγυάται επίσης στη Μόσχα την εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα πλοία και το φορτίο τους θα επιθεωρούνται στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Κοινού Κέντρου Συντονισμού (CCC), με προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας, που εγκαινιάσθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Την αναχώρηση του πλοίου, με σημαία Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο με 26 χιλιάδες τόνους αραβόσιτο, χαιρέτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες εκφράζοντας την ελπίδα «ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι έτσι θα επέλθει η σταθερότητα και η αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου αποτελεί «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

«Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα τουρκολιβυκά μνημόνια για υδρογονάνθρακες με ενδολιβυκή «τρικλοποδιά»

Το ένα μνημόνιο αφορά τη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και υπογράφηκε αφού ο Ντμπεϊμπά «έκλεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Πετρελαίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Άνοιξαν οι στρόφιγγες της Gazprom για την Ιταλία

Η Τεχεράνη καλεί τον Βρετανό πρεσβευτή για εξηγήσεις

Ασθενής σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ στην Κόρινθο

Στο εδώλιο ξανά σήμερα ο πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα