ΑΘΗΝΑ
18:18
|
07.05.2024
Ο πρώην πρόεδρος Ντουτέρτε αποσύρθηκε από το ΔΠΔ το 2019 μετά από έρευνα που ξεκίνησε για την εκστρατεία του κατά των ναρκωτικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Φιλιππίνες δεν σχεδιάζουν να επανενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), όπως ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, σε μια κίνηση υποστήριξης προς την στάση του προκατόχου του.

Ο πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε απέσυρε τις Φιλιππίνες από το δικαστήριο με έδρα την Χάγη το 2019, αφού το σώμα ξεκίνησε έρευνα το προηγούμενο έτος για την εκστρατεία του κατά των παράνομων ναρκωτικών που οδήγησε σε χιλιάδες δολοφονίες.

«Οι Φιλιππίνες δεν έχουν καμία πρόθεση να επανενταχθούν στο ΔΠΔ», δήλωσε ο Μάρκος Τζούνιορ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 30η Ιουνίου, απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό Δικαιοσύνης του και άλλους νομικούς συμβούλους για να συζητήσουν την πιθανή επανέναρξη μιας έρευνας του ΔΠΔ για τις δολοφονίες ναρκωτικών.

Ροντρίγκο Ντουτέρτε

Τον Σεπτέμβριο, οι δικαστές του ΔΠΔ εξουσιοδότησαν τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν να ερευνήσει δολοφονίες κατά την διάρκεια της καταστολής του Ντουτέρτε από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως την 16η Μαρτίου 2019. Η έρευνα, ωστόσο, ανεστάλη τον Νοέμβριο, αφού οι Φιλιππίνες ανέφεραν σε επιστολή τους προς τον Χαν ότι ερευνούσαν ήδη τους ισχυρισμούς, οπότε το διεθνές δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία.

Το ΔΠΔ είναι ένα δικαστήριο έσχατης ανάγκης για υποθέσεις που οι χώρες είναι απρόθυμες ή ανίκανες να ασκήσουν δίωξη. Σύμφωνα με τους κανόνες του δικαστηρίου, μια χώρα μπορεί να ζητήσει την αναβολή μιας έρευνας εάν την ερευνά ήδη εσωτερικά.

Ο Χαν, ωστόσο, προσπάθησε να συνεχίσει την έρευνά του, λέγοντας τον Ιούνιο: «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αναβολή που ζήτησαν οι Φιλιππίνες δεν είναι δικαιολογημένη και ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί το συντομότερο δυνατό».

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, περισσότεροι από 6.000 κυρίως φτωχοί ύποπτοι για ναρκωτικά σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της αστυνομικής καταστολής που διέταξε ο Ντουτέρτε. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι σημαντικά υψηλότερος και θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλές ανεξιχνίαστες δολοφονίες από ένοπλους που οδηγούσαν μοτοσικλέτες, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί από την αστυνομία.

Ο Ντουτέρτε υπερασπίστηκε την καταστολή ως «νόμιμα στραμμένη εναντίον των βαρόνων των ναρκωτικών και των εμπόρων που για πολλά χρόνια κατέστρεφαν την σημερινή γενιά, ειδικά τη νεολαία». Έχει αρνηθεί ότι ανέχεται τις εξωδικαστικές δολοφονίες υπόπτων για ναρκωτικά, αν και έχει απειλήσει ανοιχτά τους υπόπτους με θάνατο και έχει διατάξει την αστυνομία να πυροβολεί υπόπτους που αντιστέκονται επικίνδυνα στη σύλληψη.

Ο Μάρκος Τζούνιορ έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις για δίωξη του Ντουτέρτε για τους θανάτους, ωστόσο έχει επαινέσει τον προκάτοχό του σε πρόσφατες ομιλίες του. Η αντιπρόεδρός του Μάρκος Τζούνιορ, Σάρα Ντουτέρτε, είναι επίσης κόρη του πρώην προέδρου Ντουτέρτε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα