ΑΘΗΝΑ
05:29
|
05.10.2023
Μήνες μετά, γιατροί που ενίσχυσαν το ΕΣΥ τον χειμώνα λόγω της έξαρσης της παραλλαγής Δέλτα, παραμένουν απλήρωτοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανέστειλα ή περιόρισαν δραστικά την λειτουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων, όταν έλαβαν φύλλα επιστράτευσης τον περασμένο Νοέμβριο σε πρώτη φάση και τον Ιανουάριο σε δεύτερη, προκειμένου να ενισχύσουν το ΕΣΥ, που στέναζε υπό το βάρος της χειμερινής επέλασης του κύματος της παραλλαγής Δέλτα.

Ο λόγος για περισσότερους από 200 ιδιώτες πνευμονολόγους, εντατικολόγους και γιατρούς άλλους ειδικοτήτων που επιστρατεύτηκαν στα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022 για να παρέχουν υποχρεωτικά τις υπηρεσίες τους σε κλινικές Covid των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Μήνες μετά, η πλειοψηφία τους δεν έχει ακόμη πληρωθεί για τις βάρδιες και τις εφημερίες που παρείχε στο ΕΣΥ, παρότι όπως καταγγέλλουν κάποιοι από αυτούς, το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει, βάσει του ΦΕΚ που επέβαλε την επιστράτευση, ανέφερε πως θα πληρωθούν εντός 60 ημερών.

Οι 60 ημέρες πέρασαν προ πολλού και παρότι όπως αναφέρουν οι γιατροί έχουν καταθέσει τα απαραίτητα τιμολόγια και τους αριθμούς λογαριασμού τους, δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα ευρώ, και η ημερομηνία πληρωμής μετατίθεται από τον έναν μήνα στον άλλον.

«Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο δεν το σηκώνουμε αυτή τη στιγμή, για να μην πει κανείς ότι εδώ η Ελλάδα καίγεται, κόσμος πεινάει και οι γιατροί κυνηγάνε ένα μισθό. Το έχουμε αφήσει γιατί κατανοούμε τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και της πολιτείας. Περιμένουμε απλά το υπουργείο κάποια στιγμή να κάνει το καθήκον του», ανέφερε στo iatronet, o Δρόσος Τσαβλής, ιδιώτης πνευμονολόγος και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, που παρέλαβε το φύλλο επιστράτευσης από τους πρώτους, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, και υπηρέτησε για ένα μήνα στην Α Κλινική COVID του Ιπποκράτειο νοσοκομείου, αλλά παραμένει απλήρωτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το νοσοκομείο Παπαγεωργίου πλήρωσε πριν από λίγες μέρες τους γιατρούς που υπηρέτησαν σε αυτό, ενώ αντίθετα όσοι παρείχαν υπηρεσίες σε Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου ακόμη περιμένουν.

Απλήρωτοι και οι εθελοντές στον Βόλο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, όπως αναφέρει το iatronet, απέφυγε την επιστράτευση των μελών του, καλώντας τα μέλη του να προσφερθούν εθελοντικά.

Οι 15 γιατροί που ανταποκρίθηκαν παρείχαν από 4 εφημερίες ο καθένας σε συγκεκριμένες μέρες που χρειαζόταν, με αποτέλεσμα και οι ανάγκες να καλυφθούν και οι ιδιώτες να μη χρειαστεί να κλείσουν εντελώς τα ιατρεία τους. Η αμοιβή των 250 ευρώ ανά εφημερία που προβλέπεται για τους εθελοντές δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευθύμιος Τσάμης, είναι ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν. «Υπάρχει ανακολουθία και αναντιστοιχία μεταξύ των λεγόμενων και πραττόμενων από το μέρος της εξουσίας, κάτι που έχουμε δει διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις», λέει στο iatronet.gr, ενώ προβλέπει πως όταν υπάρξει ξανά ανάγκη δεν θα βρει ανταπόκριση: «Με την υποστελέχωση των νοσοκομείων και την κούραση του προσωπικού φαίνεται ότι θα ξαναϋπάρξει ανάγκη. Τότε θα ψάχνουν να βρουν γιατρούς…».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέει ο υπουργός Υγείας

Αύριο η επιμνημόσυνη δέηση για τον Γιάννη Ιωαννίδη

Χάθηκαν (ξανά…) έφηβες από τη δομή πρόνοιας Αγία Βαρβάρα Νέας Σμύρνης

Πρόταση ευρωβουλής για δωρεάν μεταφορά χειραποσκευών στα αεροπλάνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα