ΑΘΗΝΑ
11:22
|
03.05.2024
Κάθε περιφέρεια θα κληθεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο θέρμανσης στις πόλεις της και στη συνέχεια να προμηθεύσει πολυκατοικίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη περιφερειακών προγραμμάτων θέρμανσης με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απορριπτόμενη θερμότητα, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν τη Γερμανία και την ΕΕ να επιτύχουν τους στόχους τους για την κλιματική αλλαγή.

Οι Γερμανοί νομοθέτες θέλουν να ανανεώσουν και να βελτιώσουν τον τρόπο θέρμανσης των πόλεων. Καθώς οι πόλεις είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένες από τις αγροτικές περιοχές, οι μεμονωμένες λύσεις θέρμανσης γίνονται λιγότερο ελκυστικές από αυτό που αποκαλούν ως «λύσεις περιοχής».

Το πρόγραμμα ύψους 2,98 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προωθήσει την πράσινη ενέργεια προσφέροντας κρατικές επιχορηγήσεις έως το 2028 σε νέα περιφερειακά δίκτυα θέρμανσης που λειτουργούν με τουλάχιστον 75% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και απορριπτόμενη θερμότητα ή σε έργα που απαλλάσσουν τα υφιστάμενα δίκτυα από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Κάθε περιφέρεια θα κληθεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο θέρμανσης στις πόλεις της και στη συνέχεια να προμηθεύσει πολυκατοικίες. Αυτή η προσέγγιση, που έχει ως πρότυπο τη Σκανδιναβία και ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ, θεωρείται ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και εκείνα που προέρχονται από τη Ρωσία.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι το σχέδιο συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν οι κρατικές ενισχύσεις να είναι «αναγκαίες και κατάλληλες», δεδομένου ότι, χωρίς αυτές, οι νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης πιθανότατα θα βασίζονται σε ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα ή τέτοιες επενδύσεις ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν καθόλου λόγω των υψηλών επενδυτικών αναγκών τους και των χαμηλών εσόδων τους.

«Με αυτό το μέτρο, η Γερμανία θα είναι σε θέση να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της απορριπτόμενης θερμότητας στον τομέα της θέρμανσης, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις εκπομπές της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της πολιτικής ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Το γερμανικό σχέδιο αναμένεται να υποστηρίξει την εγκατάσταση δυναμικότητας παραγωγής θερμότητας 681 MW ετησίως από ανανεώσιμες πηγές και θα καλύψει έως και το 40% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών των έργων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλο-παλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα