ΑΘΗΝΑ
05:08
|
26.04.2024
Παράλληλα, ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Αρβίντας Ανουσάουσκας, ανακοίνωσε την κατασκευή τριών νέων στρατιωτικών μονάδων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, Άγκνε Μπιλοτάιτε, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Λευκορωσία στη Λιθουανία θα συνεχίσουν να επαναπροωθούνται στη Λευκορωσία, ενώ ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Αρβίντας Ανουσάουσκας, ανακοίνωσε την κατασκευή τριών νέων στρατιωτικών μονάδων.

«Οι παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εναντίον της χώρας μας, και όχι μόνο εναντίον της χώρας μας αλλά και εναντίον ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε ένα χρόνο, περίπου 11.000 παράνομες απόπειρες διέλευσης των συνόρων της Λιθουανίας ματαιώθηκαν. Είναι πιθανό ότι θα είχαν γίνει ακόμη περισσότερες προσπάθειες αν δεν υπήρχε αυτή η απόφαση. Το ερώτημα τώρα ίσως είναι ρητορικό ως προς το ποιος θα ήταν ο αριθμός”, δήλωσε ο Μπιλοτάιτε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η πολιτική επαναπροωθήσεων βοήθησε την Λιθουανία να προστατευθεί και δεν σχεδιάζονται αλλαγές επειδή η χώρα «πρέπει να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της». Υποστήριξε επίσης ότι δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αλλά και για ζήτημα ολόκληρης της ΕΕ, καθώς ήταν σαφές από την αρχή ότι οι νόμοι και η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σημερινές πραγματικότητες και ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν πρόσθετα μέσα για να προστατευθούν από «υβριδικές επιθέσεις» όπως αυτή που οργανώνεται από το καθεστώς της Λευκορωσίας που εκμεταλλεύεται τους μετανάστες.

Όπως ανακοίνωσε η Μπιλοτάιτε, το υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας συνέταξε επίσης τροποποιήσεις στον νόμο για την προστασία των συνόρων, ορίζοντας ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή στρατιωτικού νόμου οι αλλοδαποί δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Όσον αφορά την κατασκευή νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Λιθουανίας, Αρβίντας Ανουσάουσκας, ανακοίνωσε σήμερα πως «Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά τεταμένη, επομένως, η κατασκευή στρατιωτικών μονάδων καθίσταται σημαντική όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών του λιθουανικού στρατού και των συμμάχων, αλλά και για την ενίσχυση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας και αποτροπής».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η συνολική συμφωνηθείσα αξία των τριών συμβάσεων για την κατασκευή των εγκαταστάσεων ανέρχεται σε περίπου 168 εκατομμύρια ευρώ και τα έργα θα αναπτυχθούν μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η κατασκευή και των τριών μονάδων έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 ή τις αρχές του 2024. Έως και 2.500 στρατιώτες ή πολιτικοί υπάλληλοι του Συστήματος Εθνικής Άμυνας θα μπορούν να εργάζονται και να υπηρετούν και στις τρεις νέες εγκαταστάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα