ΑΘΗΝΑ
11:49
|
06.05.2024
Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν, σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εξέλιξη που σηματοδοτεί νέο βαρύ χτύπημα για την τρομοκρατική οργάνωση.

«Το Σάββατο, υπό τις διαταγές μου, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το οποίο σκότωσε τον εμίρη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη», «αυτός ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν. «Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ», συμπλήρωσε.

Η επιχείρηση δεν προκάλεσε «κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων», διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν στο διάγγελμά του, ενώ διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει το Αφγανιστάν να γίνει ποτέ ξανά ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο ηγέτης της αλ Κάιντα, σκοτώθηκε όταν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε δύο πυραύλους Hellfire, εναντίον της κατοικίας του στην Καμπούλ, χωρίς να υπάρχει παρουσία του στρατού ή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ επιτόπου.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή αμερικανική επιδρομή στην Καμπούλ, μετά την πριν έναν χρόνο την χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν του στρατιωτικού και διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών, που επέτρεψε στους Ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας είκοσι χρόνια μετά.

Οι Ταλιμπάν παραβίασαν «κατάφωρα» τη συμφωνία της Ντόχας (2020) προσφέροντας φιλοξενία και καταφύγιο στον ηγέτη της Αλ Κάιντα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Άντονι Μπλίνκεν. «Παρά την απροθυμία ή την αδυναμία των Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αφγανικό λαό παρέχοντάς του γενναία ανθρωπιστική βοήθεια και να τασσόμαστε υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, ειδικά αυτών των γυναικών και των κοριτσιών», σημείωσε ο κ. Μπλίνκεν στο δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Μετά την επιβεβαίωση του αμερικανικού πλήγματος, οι Ταλιμπάν έσπευσαν να καταγγείλουν κι αυτοί από την πλευρά τους παραβίαση της συμφωνίας της Ντόχα. «Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν καταδικάζει σθεναρά αυτήν την επίθεση με οποιοδήποτε πρόσχημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, που κατήγγειλε επίσης το χτύπημα ως «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών αρχών και της συμφωνίας της Ντόχα».

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, γιατρός, γεννημένος στην Αίγυπτο από πλούσια οικογένεια, θεωρείτο από τους εγκέφαλους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ήταν το νούμερο 2, πίσω από τον Μπιν Λάντεν, στην λίστα των 22 πιο καταζητούμενων τρομοκρατών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ το 2001. Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του.

Τον Ιανουάριο του 2006, έγινε στόχος αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της Αλ Κάιντα, αλλά ο αλ Ζαουάχρι, επέζησε και εμφανίστηκε σε βίντεο δύο εβδομάδες αργότερα, προειδοποιώντας τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ότι ούτε αυτός ούτε «όλες οι δυνάμεις στη γη» θα μπορούσαν να φέρουν τον θάνατό του «ένα δευτερόλεπτο πιο κοντά».

Στα τέλη του 2020, πηγές εκτιμούσαν ως βάσιμες φήμες που τον έφεραν να πέθανε εξαιτίας καρδιοπάθειας, αλλά κατόπιν ο 71χρονος αλ Ζαουάχρι επανεμφανίστηκε σε βίντεο. Η Αλ Κάιντα είχε χάσει ήδη τον υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία της, Αμπντούλα Άχμεντ Αμπντούλα, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 2020 στους δρόμους της Τεχεράνης από ισραηλινούς πράκτορες στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης για λογαριασμό της Ουάσινγκτον, όπως ανέφεραν τότε οι New York Times.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα