ΑΘΗΝΑ
22:45
|
25.04.2024
Πολίτες εξοργισμένοι από το υψηλό κόστος των βασικών υπηρεσιών έκλεισαν δρόμους, έκαψαν λάστιχα και πυρπόλησαν ένα δημοτικό κτίριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε μια πόλη της Νότιας Αφρικής, δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

Χθες, Δευτέρα, πολίτες εξοργισμένοι από το υψηλό κόστος των βασικών υπηρεσιών έκλεισαν δρόμους, έκαψαν λάστιχα σε οδοφράγματα και πυρπόλησαν ένα δημοτικό κτίριο στον δήμο Θέμπισα, βορειοανατολικά του οικονομικού κέντρου, του Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι αρχές δήλωσαν ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς η αστυνομία άνοιξε πυρ, μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων το πρωί. «Φέρονται να πυροβολήθηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Αργότερα το βράδυ, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι βρέθηκαν ακόμα δύο πτώματα κοντά στην είσοδο του καμένου κτιρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε τέσσερις.

Οι τελευταίες διαδηλώσεις, στη Νότια Αφρική όπου η ποιότητα και οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας κατεβάζουν συχνά τους πολίτες στους δρόμους, ήρθαν λιγότερες από δύο εβδομάδες αφότου ο πρώην πρόεδρος της χώρας Θάμπο Μπέκι, προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια εξέγερση παρόμοια με την Αραβική Άνοιξη, καθώς αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Τον περασμένο μήνα, η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας Σιρίλ Ραμαφόσα, για αθέτηση των δεσμεύσεών του για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φτώχειας, της ανισότητας και της ανεργίας, που ξεπερνά το 34,5%, με την ανεργία των νέων σχεδόν στο 64%.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την άνοδο των τιμών των τροφίμων που προκλήθηκε από διακοπές στον εφοδιασμό σιταριού καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πριν από ένα χρόνο, η Νότια Αφρική έζησε το χειρότερο ξέσπασμα βίας που έχει βιώσει η χώρα από το τέλος της εποχής του απαρτχάιντ πριν από τρεις δεκαετίες, με τις μεγάλης κλίμακας ταραχές, με αφορμή τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Τζέικομο Ζούμα, να αφήνουν πίσω τους περισσότερους από 350 νεκρούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα