ΑΘΗΝΑ
21:48
|
26.04.2024
Ο ηγέτης του κινήματος Σαντρ τους ζήτησε να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά από τη νέα κατάληψη του ιρακινού κοινοβουλίου το περασμένο Σάββατο,30 Ιουλίου, ο ηγέτης του Κινήματος Σαντρ, Σιίτης ιερωμένος Μουκντάντα αλ Σαντρ εμφανίστηκε απόψε μπροστά σε πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών στη Βαγδάτη απαιτώντας τη διάλυση της βουλής και τη διεξαγωγή νέων εκλογών πριν καλά-καλά κλείσουν 10 μήνες από εκείνες του περασμένου Οκτώβρη.

Ο 48χρονος δημοφιλής Σιίτης πολιτικός που αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να αποσύρει τους 73 βουλευτές του κόμματός του από τη βουλή σε μία προσπάθεια να εκβιάσει την επανάληψη των εκογών, υποστήριξε πως η κινητοποίηση των χιλιάδων υποστηρικτών εντός και εκτός κοινοβουλίου «δεν αφορά την πάλη για την εξουσία αλλά μία επανάσταση». Δεν αρνήθηκε πως βρισκόταν πίσω από τις τελευταίες μαζικές διαδηλώσεις με στόχο «μεταρρυθμίσεις».

Κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για εκλογές.

Το αίτημα του Μουκντάντα αλ Σαντρ συναντά την αντίσταση του έτερου σιιτικού μπλοκ με επικεφαλής το «Κόμμα του Νόμου» του πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι. Οι δύο πολιτικοί είχαν συνεργαστεί κατά το παρελθόν μέχρι που επήλθε το ρήγμα στις σχέσεις τους μετά τις τελευταίες εκλογές.

Το Ιράκ αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρή αποσταθεροποίηση και κατάρρευση βασικών υπηρεσιών και υποδομών μετά την καταστροφική για τη χώρα επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003 με πρόσχημα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα