ΑΘΗΝΑ
01:32
|
04.05.2024
Ο εκπρόσωπος κατηγορείται για «ανεξίτηλες και ακατάλληλες» δηλώσεις που συνέβαλαν στις εντάσεις μεταξύ του πληθυσμού και της MONUSCO.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ζήτησε από τον εκπρόσωπο της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, MONUSCO, να εγκαταλείψει τη χώρα, κατηγορώντας τον για την υποδαύλιση εντάσεων που οδήγησαν σε διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα στις οποίες 36 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Η απόφαση ανακοινώθηκε σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 28 Ιουλίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Το υπουργείο αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος, Ματίας Γκίλμαν, είχε κάνει «ανεξίτηλες και ακατάλληλες» δηλώσεις που συνέβαλαν στις εντάσεις μεταξύ του πληθυσμού και της MONUSCO.

Τριάντα έξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων κυανόκρανων του ΟΗΕ, έχασαν την ζωή τους την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια μαζικών διαμαρτυριών σε αρκετές πόλεις στα ανατολικά της ΛΔ Κονγκό κατά της αποστολής του ΟΗΕ λόγω της αποτυχίας της να προστατέψει τους αμάχους από την βία ένοπλων συμμοριών.

«Η κυβέρνηση του Κονγκό θεωρεί ότι η παρουσία αυτού του αξιωματούχου στην εθνική επικράτεια δεν είναι πιθανό να προωθήσει ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ηρεμίας μεταξύ των θεσμών του Κονγκό και της MONUSCO», ανέφερε η δήλωση.

Η κυβέρνηση του Κονγκό ανακοίνωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι θα επανεξετάσει το σχέδιο αποχώρησης της αποστολής υπό το φως των διαδηλώσεων, μια απόφαση την οποία η MONUSCO δήλωσε ότι υποστηρίζει. Η αποστολή πρόκειται να αποσυρθεί μέχρι το 2024 σύμφωνα με σχέδιο που καταρτίστηκε πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση στοχεύει να επιταχύνει την αποχώρησή της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Κριστόφ Λουτούντουλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα