ΑΘΗΝΑ
10:30
|
20.04.2024
Τα πρώτα μέτρα σε Ισπανία και Γαλλία για εξοικονόμηση ενέργειας και ακρίβεια είναι μόνον η αρχή. Το φθινόπωρο αναμένεται θερμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισπανία και Γαλλία ανακοίνωσαν μία πρώτη δέσμη «επειγόντων μέτρων» για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες μέρες.

Στη Μαδρίτη η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ξεκίνησε από τα «εύκολα»: κλιματιστικά στους 27 βαθμούς, θέρμανση στους 19 και τηλεργασία (η οποία φαίνεται πως αναδεικνύεται σε πανάκεια για κάθε «έκτακτη» κατάσταση), σβήσιμο φωτισμού σε άδεια γραφεία, ενώ στα μνημεία η φωταγώγηση θα κλείνει στις 10 το βράδυ. Επιταχύνονται οι έλεγχοι για την ενεργειακή κατανάλωση δημοσίων κτιρίων.

Το πακέτο των έκτακτων μέτρων της ισπανικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα σχεδιάζεται να εφαρμοστούν σε δημόσια κτίρια, πολυκαταστήματα, σινεμά, χώρους εργασίας, ξενοδοχεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.

Όπως διευκρίνισε η Ριμπέρα: «το χειμώνα η θέρμανση θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς και το καλοκαίρι τα κλιματιστικά θα ψύχουν στους 27 βαθμούς. Παράλληλα σε όλους τους χώρους, είτε σε δημόσια κτίρια, είτε σε καταστήματα, κλείνουν υποχρεωτικά οι πόρτες όταν λειτουργεί θέρμανση ή κλιματισμός». 

Όσο για την τηλεργασία; Η υπουργός ήταν άκρως διαφωτιστική…

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η τηλεργασία μας επιτρέπει να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να περιορίσουμε τη θέρμανση μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας σε μεγάλα και μικρότερα κτιριακά συγκροτήματα. Το κάναμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από τότε μάθαμε πολλά».

Αυτά σαν ένα πρώτο πακέτο μέτρων, μπροστά σε άλλα, ενδεχομένως αυστηρότερα και πιο περιοριστικά, που θα ακολουθήσουν τον ερχόμενο χειμώνα ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ανακοίνωση μέτρων στη Γαλλία

Και στη Γαλλία όμως προχώρησαν στην ανακοίνωση μέτρων όχι τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας όσο για την στοιχειώδη «ανακούφιση» των νοικοκυριών από την ακρίβεια σε ενέργεια και τρόφιμα.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ύψους 20 δις. ευρώ με στόχο την στοιχειώδη ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια τροφίμων και ενέργειας.

Οι πληροφορίες διεθνών πρακτορείων αναφέρουν «πλαφόν» στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, «οροφή» στις αυξήσεις των ενοικίων ως 3,5% και αύξηση συντάξεων και επιδομάτων πρόνοιας κατά μόλις 4% ενώ ο πληθωρισμός τρέχει σε υπερδιπλάσιο ποσοστό. Ανακοινώθηκε επίσης αύξηση της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα από 18 λεπτά στα 30 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου η κυβέρνηση Μακρόν είχε ανακοινώσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Ειδικότερα, η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ ανακοίνωσε μέτρα περιορισμού της θερμοκρασίας στη λειτουργία κλιματιστικών σε καταστήματα και μείωση των ωρών λειτουργίας των φωτεινών επιγραφών σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση σε καταστήματα να έχουν ανοικτές τις πόρτες όταν θα λειτουργεί ο κλιματισμός και η θέρμανση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα