ΑΘΗΝΑ
15:30
|
20.04.2024
Το υπουργικό συμβούλιο της Ελβετίας διευκρίνισε ότι εξαίρεσε από τις κυρώσεις τις συναλλαγές που σχετίζονται με γεωργικά προϊόντα και προμήθειες πετρελαίου σε τρίτες χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ελβετική κυβέρνηση επέβαλε σήμερα περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χρυσό και τα προϊόντα χρυσού, όπως ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

«Τα νέα μέτρα αφορούν πρωτίστως την απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς χρυσού και προϊόντων χρυσού από την Ρωσία. Απαγορεύονται επίσης οι υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτά τα αγαθά», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Για να αποφευχθεί η διακοπή στα κανάλια πληρωμών, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (υπουργικό συμβούλιο) έκανε δύο νέες εξαιρέσεις σε σχέση με συναλλαγές που σχετίζονται με γεωργικά προϊόντα και προμήθειες πετρελαίου σε τρίτες χώρες, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση», διευκρινίζεται.

Οι αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης από εταιρείες της ΕΕ καθώς και οι εξαγωγές του σε τρίτες χώρες επιτρέπονται, ενώ με τις τροποποιήσεις των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο μήνα, οι πληρωμές που σχετίζονται με τέτοιες αποστολές δεν θα απαγορευθούν.

«Τα νέα μέτρα δεν ισοδυναμούν με άμβλυνση των κυρώσεων», υποστήριξε εκπρόσωπος της ελβετικής κυβέρνησης. «Αντίθετα ευθυγραμμίζονται πλήρως με εκείνα που υιοθέτησε η ΕΕ ενόψει της αποφασιστικής στάσης της Ένωσης για την καταπολέμηση της επισιτιστικής και ενεργειακής ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο».

Η ελβετική κυβέρνηση σημείωσε επίσης ότι τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, έχουν «παγώσει» και της έχει απαγορευτεί να παρέχει κεφάλαια, οικονομικούς πόρους ή τεχνικές υπηρεσίες. «Εισάγονται νέες παρεκκλίσεις για να διασφαλιστεί η ομαλή εκκαθάριση των συναλλαγών και η πώληση των θυγατρικών της Sberbank», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα