ΑΘΗΝΑ
03:55
|
27.04.2024
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του συνέτριψαν επίθεση της Αρμενίας κοντά στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό των συγκρούσεων σε μια περιοχή που αποτελεί σημείο ανάφλεξης εδώ και 30 χρόνια.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Αρμενίας μετά από μια αιματηρή σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε με επιτυχία μέρος της επικράτειας που ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

Σύμφωνα με τους όρους της επακόλουθης κατάπαυσης του πυρός, ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να προστατεύσουν το υπόλοιπο της περιοχής που κατείχαν οι αυτονομιστές. Και οι δύο πλευρές όμως αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις και τις τελευταίες ημέρες έχει φουντώσει η βία.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι η Αρμενία παραβίασε κατάφωρα την κατάπαυση του πυρός διαπράττοντας μια πράξη δολιοφθοράς που σκότωσε έναν στρατιώτη. Επιπλέον, το Μπακού υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν μια προσπάθεια των Αρμενίων να καταλάβουν έναν λόφο σε μια περιοχή που ελέγχεται από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

«Ως αποτέλεσμα, όσοι πολεμούσαν για τους παράνομους ένοπλους σχηματισμούς της Αρμενίας σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ζητώντας από όλα τα αρμένικα στρατεύματα να αποχωρήσουν από την περιοχή και υποσχόμενο «συντριπτικά» αντίμετρα εάν χρειαστεί.

Σε απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ισχυρίστηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την κατάπαυση του πυρός εξαπολύοντας επίθεση σε περιοχές που ελέγχονται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι το Γιερεβάν θέλει η διεθνής κοινότητα «να λάβει μέτρα για να σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά και ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός, μια έκκληση που απηχήθηκε από τον Πολωνό πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, οι αυτονομιστικές αρχές στον εθνικά Αρμενικό θύλακα κήρυξαν μερική κινητοποίηση.

Η Ρωσία δήλωσε ότι η κατάσταση στις περιοχές που ελέγχονται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις της γίνεται πιο τεταμένη και ανέφερε τουλάχιστον μία παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα