ΑΘΗΝΑ
02:43
|
16.05.2024
«Αν κυνικά λέμε ‘δεν με νοιάζει, ας είχε εμβολιαστεί’, εγώ απαντώ ότι δεν θα ήθελα έναν τέτοιο κυνικό άνθρωπο να καθοδηγεί τη ζωή μου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τον μεγάλο αριθμό θανάτων ασθενών που νόσησαν με κορονοϊό και την πλατιά διασπορά, σε αντίθεση με την καθησυχαστική ηγεσία του υπουργείου υγείας, μίλησε στην ιστοσελίδα iatronet.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι δυνατό να δεχόμαστε να έχουμε 54 θανάτους την ημέρα στο τέλος Ιουλίου, με τις καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που θα μπορούσαμε να έχουμε; με υψηλές θερμοκρασίες, αρκετά καλή υγρασία, ηλιοφάνεια και όλον τον κόσμο έξω;», διερωτάται και προσθέτει: «Αν κυνικά λέμε ‘δεν με νοιάζει, ας είχε εμβολιαστεί’ ή ‘ας είχε κάνει την τέταρτη δόση όπως του έδωσαν το δικαίωμα’, εγώ απαντώ ότι δεν θα ήθελα έναν τέτοιο κυνικό άνθρωπο να καθοδηγεί τη ζωή μου».

Όσο αφορά τα αίτια της εκτόξευσης των θανάτων, ο καθηγητής κάνει λόγο για χαλάρωση των μέτρων και της ατομικής επαγρύπνησης, μεγάλη κινητικότητα λόγω διακοπών και πτώση της ανοσίας λόγω της χρονικής απομάκρυνσης από την απόκτησή της, ενώ προσθέτει ότι ήταν βέβαιο πως η διασπορά του ιού θα έφτανε στις ευάλωτες ομάδες καθώς δεν έγιναν προσπάθειες να ελεγχθεί.

«Είναι λάθος η λογική ότι δεν κοιτάμε τη διασπορά. Όταν η διασπορά γίνει μεγάλη, θα έρθει ο ιός σε επαφή και με τους πιο ευπαθείς και τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα», τονίζει.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καθηγητής στην ιστοσελίδα το μοντέλο δείχνει κορύφωση του κύματος γύρω στις 5 Αυγούστου. «Λόγω του τρόπου με τον οποίο δίνει τα στοιχεία ο ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση και όχι με τις τιμές κάθε μέρας, αναμένω την επόμενη εβδομάδα συνολικά μια σταθεροποίηση ως μικρή μείωση των θανάτων», προσθέτει.

Η πλατφόρμα CORE, όπως λέει, προβλέπει τη συνέχιση της σταθερής αποκλιμάκωσης στον αριθμό των ημερήσιων διαγνώσεων. Τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα έχουν πέσει κοντά στα 10.000 την ημέρα (έναντι 17.000 σήμερα), ενώ τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην «περιοχή» των 4.500. Στις διασωληνώσεις εκτιμάται πως θα υπάρξουν κάποιες διακυμάνσεις μέχρι τις 13 Αυγούστου και μια πτωτική πορεία στη συνέχεια, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι προβλέπεται πως θα πέσουν κάτω από τους 20 στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: Βρέθηκαν προθανάτια και μεταθανάτια χτυπήματα

Σφοδρός επικριτής του Σλοβάκου πρωθυπουργού ο 71χρονος δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα