ΑΘΗΝΑ
18:51
|
26.04.2024
Τεχνικό και όχι πολιτικό το ζήτημα της μειωμένης ροής φυσικού αερίου, λέει ο Γερμανός πρώην καγκελάριος, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Siemens.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την απεμπλοκή των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Σρέντερ στο Stern weekly και στο RTL/ntv, σήμερα Τετάρτη, προσθέτοντας ότι την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

«Η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών αποτελεί μια πρώτη επιτυχία που θα μπορούσε να επεκταθεί προοδευτικά και σε μια κατάπαυση του πυρός» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι το Razoni, το πρώτο πλοίο μεταφοράς σιτηρών που απέπλευσε από την Οδησσό με περισσότερους από 26.000 τόνους καλαμποκιού, αγκυροβόλησε με ασφάλεια στις ακτές της Τουρκίας χθες, επιθεωρήθηκε από κοινό κλιμάκιο Τούρκων, Ουκρανών, Ρώσων και αξιωματούχων του ΟΗΕ, και αναμένεται να αποπλεύσει άμεσα για τον προορισμό του, την Τρίπολη του Λιβάνου.

Εάν η πρώτη αποστολή φτάσει στον τελικό της προορισμό χωρίς εμπόδια, άλλα 16 πλοία αναμένεται να αποπλεύσουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας, για να εξάγουν σιτηρά στην παγκόσμια αγορά.

Η κίνηση κατέστη δυνατή νωρίτερα αυτό το μήνα όταν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπέγραψαν συμφωνίες με τον ΟΗΕ και τους Τούρκους αξιωματούχους για την έναρξη των δρομολογίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Όσο αφορά στην επιμονή του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Γερμανός καγκελάριος, πρόκρινε μια εναλλακτική «ένοπλης ουδετερότητας», κατά το Αυστριακό μοντέλο.

Το μέλλον του Ντονμπάς, που αποτελεί θέρετρο σκληρών συγκρούσεων, ωστόσο, είναι πιο περίπλοκο, είπε.

«Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση βασισμένη στο ελβετικό καντονιακό μοντέλο», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να φανεί εάν ο Πούτιν θα επιστρέψει σε μια προπολεμική «γραμμή επαφής» σε μια κατάπαυση του πυρός.

Ευθύνες στην Siemens για την μειωμένη ροή φυσικού αερίου

Όσο αφορά στην ενεργειακή κρίση, ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει καμιά πολιτική ανακοίνωση σχετικά με τη μείωση της ροής φυσικού αερίου και έκανε λόγο για ένα «τεχνικό και γραφειοκρατικό ζήτημα» που αφορά τους στροβίλους της Siemens που χρησιμοποιούνται για την άντλησή του και την απαραίτητη συντήρησή τους, επιρρίπτοντας την ευθύνη κυρίως στην εταιρεία.

«Οι αεριοστρόβιλοι που απαιτούνται για να αντληθεί το αέριο στον αγωγό προέρχονται από τη Siemens και πρέπει να συντηρούνται τακτικά. Αλλά η Siemens έφερε τον πολυσυζητημένο στρόβιλο από τη συντήρηση στον Καναδά στο Muelheim an der Ruhr. Και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι εκεί και όχι στη Ρωσία», είπε στο γερμανικό περιοδικό Stern.

«Ένας αεριοστρόβιλος πρέπει να φυλάσσεται πάντα σε εφεδρεία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αυτός είναι ο ρωσικός νόμος. Ο δεύτερος ήταν στον Καναδά και βρίσκεται στο Muelheim τώρα, ενώ ο τρίτος είναι σπασμένος και χρειάζεται επισκευή», είπε. «Ο τέταρτος έπρεπε να υποβληθεί σε τακτικό έλεγχο την περασμένη εβδομάδα και πέμπτος είναι ο μόνος που λειτουργεί τώρα και παρέχει 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα», πρόσθεσε.

«Λοιπόν, αυτή τη στιγμή έχουμε το 20% της κανονικής ποσότητας φυσικού αερίου στον αγωγό. Η ποσότητα θα εκτινασσόταν στα 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, αν ήταν διαθέσιμος ο στρόβιλος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Muelheim. Αυτό είναι ευθύνη της εταιρίας, αν το καταλαβαίνω σωστά».

Χθες, Τρίτη, το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι N-tv μετέδωσε ότι ο στρόβιλος που απαιτείται για την κανονική λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream βρίσκεται ακόμα στη Γερμανία. Ο καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς, θα επισκεφθεί τον βιομηχανικό χώρο της Siemens Energy, όπου μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας θα επιθεωρήσουν τον στρόβιλο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα