ΑΘΗΝΑ
20:29
|
28.04.2024
Η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα συμφωνούν στην απεριόριστη προσήλωσή τους στην αρχή της «Μίας Κίνας» και απαιτούν σεβασμό της κυριαρχίας του κινεζικού λαού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέσω ανακοίνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας απέρριψε τις πράξεις παρέμβασης και ανάμειξης που πραγματοποίησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, κατά την επίσκεψή της στην Ταϊβάν.

«Προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα για αυτές τις ενέργειες, οι οποίες συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κινεζικού έθνους και αγνοούν το ψήφισμα 2758… σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αναγνωρίστηκε ως ο αληθινός και μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του κινεζικού λαού», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βολιβαριανής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η Κίνα διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 181 χώρες με βάση την αρχή της «Μίας Κίνας».

Η Βενεζουέλα επιβεβαίωσε επίσης «την απεριόριστη προσήλωσή της στην αρχή της Μίας Κίνας και στην αναγνώριση της Ταϊβάν ως αναπαλλοτρίωτου τμήματος της κινεζικής επικράτειας», αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του Καράκας εφαρμόζει μια «Διπλωματία Ειρήνης» και τηρεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου που σχετίζονται με τη μη-επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών.

Από τη Νικαράγουα, η κυβέρνηση του προέδρου Ντάνιελ Ορτέγκα εξέδωσε δήλωση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κίνας και «καταδίκασε έντονα την πρόκληση» που αντιπροσωπεύει η επίσκεψη της Πελόζι στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

«Η Κυβέρνηση Συμφιλίωσης και Εθνικής Ενότητας της Νικαράγουας, έχοντας βαθιά επίγνωση της παρεμβατικής και επεμβατικής πολιτικής του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, που προσπάθησε ανεπιτυχώς και συνεχίζει να προσπαθεί να κυριαρχήσει στον κόσμο, απαιτεί σεβασμό για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και τη βούληση των λαών», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών Σχέσεων της Κούβας εξέφρασε επίσης την κατηγορηματική του απόρριψη για τις ενέργειες που στοχεύουν να βλάψουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κίνας και καταδίκασε την παρέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του έθνους.

Οι Κουβανοί διπλωμάτες κατέστησαν σαφές ότι η επιδείνωση της κατάστασης στα στενά της Ταϊβάν είναι το άμεσο αποτέλεσμα της επιθετικής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, μιας χώρας που υπονομεύει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια μέσω της πώλησης όπλων στην Ταϊβάν.

Η Κούβα επιβεβαιώνει επίσης την απεριόριστη προσήλωσή της στην αρχή της «Μίας Κίνας» και στην αναγνώριση της Ταϊβάν ως αναπαλλοτρίωτου τμήματος της κινεζικής επικράτειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα